Petar Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Srbi sa Kosova i Metohije, uz pomoć institucija Srbije, zahtevaće svim kanalima od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi žive, jer su zabrinuti zbog sve češćih napada na njih, njihovu imovinu i svetinje, a posebno na decu.

To je jedan od dogovora na sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosmeta i novog direktora vladine Kancelarije za KiM Petra Petkovića, a posle niza napada na Srbe u južnoj pokrajini.

Petković je istakao da je na sastanku izraženo i zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sarađuje sa institucijama Beograda na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i opstrukcija kojima prišinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce tog zločina.

„Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja“, istakao je Petković.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predstavnici Srba sa Kosova i Metohije napustiće prištinske institucije i razmotriti ukidanje svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba iz pokrajine sa direktorom vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Kako je rekao novi predsednik Kancelarije Za KiM Petar Petković, odbijanje Prištine da razgovara o ZSO predstavlja udar na vitalne interese srpskog naroda i ugrožava njegova kolektivna, politička, ekonomska i socijalna prava.

„Srbi su pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano poštovanje kolektivnih prava, kroz ZSO i uz to su pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu. Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni, i to pred EU potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle briselskog dijaloga i razmotriće se mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanje svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM“, rekao je Petković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare