Vladimir Gajic
Vladimir Gajić Foto:FoNet/Milica Vučković

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da će amandmani na Ustav Srbije, o kojima će 16. januara građani glasati na referendumu, "betonirati" politički i partijski uticaj na pravosuđe.

„U Srbiji su sudije navikle da slušaju izvršnu vlast, a ustavnim amandmanima je učinjen iskorak ka tome da politika drži pravosudni sistem pod potpunom kontrolom. Presude se više neće donositi u ime naroda, nego će verovatno morati da stoji ‘u ime Visokog saveta sudstva’, što je besmislica“, rekao je Gajić u debatnoj emisiji „Reč na reč“ na Radio-televiziji Srbije (RTS).

On je rekao da je problem u tome što u Srbiji sudstvo nikada nije bilo nezavisno, a sada će potpuno biti isključen parlament u izboru sudija i ostavljeno uskom krugu ljudi da o svemu odlučuju.

„Sudijski poziv bi trebalo da bude možda i najuglednije zvanje, a danas građani imaju malo poverenja u sudstvo. To je i zbog sistema, a i zato što sudije nemaju kredibilitet niti su ga ikada imale“, dodao je Gajić.

Gajić je dodao da, prema nekim istraživanjima, čak 90 odsto građjana ne zna u čemu se sastoje promene Ustava Srbije, a više od 50 odsto se nije opredelilo da li će izaći na referendum.

„Skupština Srbije nema politički legitimitet u punom kapacitetu da bi se ušlo u proces ustavnih promena. Promene u oblasti pravosuđa su najvažnije promene Ustava, važnije su samo one u vezi sa teritorijalnim integritetom države, i zato nije trebalo žuriti, nego sačekati da posle izbora dobijemo parlament koji će bliže odslikavati raspoloženje građana“, rekao je Gajić.

Gajić je ocenio da su reflektori javnosti mnogo više usmereni na sudstvo, dok je manje zapaženo prošlo „zadržavanje sovjetskog vojnog hijerarhijskog sistema u tužilačkoj organizaciji“.

On je večeras pozvao građane da izašu na referendum i glasaju protiv predloženih promena Ustava Srbije, a Narodna stranka ranije je saopštila da se protivi amandmanima na Ustav Srbije, ali je navela da bi građani „slobodno i po svojoj savesti“ trebalo da odluče da li će izaći na referendum.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije (SPS) Đorđje Milićević izjavio je da je promena Ustava Srbije u delu o pravosuđu jedan od najvažnijih reformskih procesa koji bi, kako je ocenio, omogućio izgradnju mnogo boljeg pravosuđa.

„Godinama unazad imamo istraživanja koja govore da građani nisu zadovoljni pravosuđjem u Srbiji“, kazao je Milićević i dodao da će predložene izmene dovesti do depolitizacije te grane vlasti.

Ocenio je da deo političara u Srbiji pitanje promene Ustava koristi da skrene sa suštine govoreći da se izmene čine zbog kompanije Rio tinto, kao i da se iz preambule Ustava izbaci član o Kosovu i Metohiji.

Dodao je da će predložene izmene ubrzati evrointegracije Srbije, ali je naglasio da se u Srbiji to ne radi zbog Evropske unije već zbog građana.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da su poslanici Skupštine Srbije usvojili Predlog izmena Ustava Srbije nakon rasprave koja je trajala dva minuta i 27 sekundi, kraće od „dečijih pesmica“.

Ona je pozvala građane da odbrane narodni suverenitet i 16. januara glasaju protiv predloženih promena.

Đurđević Stamenkovski je ocenila da se izmenama sudska vlast predaje subjektima koji su pod uticajem stranih banaka, nevladinih organizacija i onih koji „podrivaju“ suverenitet zemlje.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Đorđe Dabić izjavio da će usvajanje predloženih promena Ustava učiniti pravosuđe nezavisnijim od politike.

„Imali smo 2009. godine sramnu i kriminalnu reformu pravosuđa i tada se režim obračunavao sa sudijama i tužiocima koji ne misle kao oni“, rekao je Dabić.

Dodao je da je tada izbačeno „hiljade“ tužilaca i sudija, jer kako tvrdi, nisu podržavali politiku Demokratske stranke.

BONUS VIDEO: Stranke oko Tadića pozivaju da se zaokruži NE na referendumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar