Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC, TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Institut za evropske poslove oglasio se povodom jučerašnjeg gostovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića na televiziji u kojem je spominjao direktora tog instituta Naima Lea Beširija. "Tri nedelje od vrhunca nasilja u našem društvu, a dan pošto je proglasio sebe za „predsednika svih građana“ Vučić nastavlja retoriku mržnje i targetiranja političkih neistomišljenika", navodi se u saopštenju.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Institut za evropske poslove osuđuje sinoćni napad predsednika Aleksandra Vučića u HitTvitu na direktora Instituta za evropske poslove Naima Lea Beširija, u kojem je bez osnova pokušao da ga poveže sa krajnjom desnicom na političkom spektru. Predsednik Vučić je izneo cinične sugestije o tome šta imaju da traže liberali i desnica na istom protestu. Ovaj napad je nedopustiv i predstavlja zloupotrebu političke funkcije u svrhu širenja laži i mržnje.

PROČITAJTE JOŠ

Naim Leo Beširi je odlučio da odgovori na ovaj napad, ističući da nema gotovo ništa zajedničko sa Boškom Obradovićem i drugim predstavnicima krajnje desnice. Takođe je istakao da predsednik Vučić treba da prestane sa širenjem laži i mržnje, jer to može dovesti do nasilja, pa čak i (samo)ubistava, zaključuje Beširi.

„Pozivam predsednika Vučića da promeni Miloševićevu retoriku i da se uzdrži od daljih napada na pojedince koji imaju drugačija politička uverenja jer takvo ophođenje sigurno vodi nasilju!“

Saopštenje Instituta za evropske poslove prenosimo u nastavku.

„Podsetimo gospodina Vučića da je dužnost svakog predsednika da bude predsednik svih građana i da poštuje različite političke stavove. Nije prihvatljivo da predsednik diskriminiše ili omalovažava bilo koga na osnovu pretpostavljenog nacionalnoig porekla ili političkog opredeljenja. Demokratija podrazumeva slobodu izražavanja i pravo na mirne proteste, a građani imaju pravo da izraze svoje nezadovoljstvo i da traže odgovornost od vlasti.

Želimo da naglasimo da ovaj incident nije izolovan slučaj jer već danima Informer, Alo i Politika šire laži o direktoru Instituta etiketirajući ga za ideologa protesta, prometera i lobistu nezavisnog Kosova i rušitelja Srpske pravoslavne crkve.

Kontinuirana zloupotreba političke funkcije, nedostatak transparentnosti u institucijama, korupcija, nezapamćeno nasilje i drugi slučajevi koji su potresli našu zemlju, kao što su Krušik, Jovanjica, Oliver Ivanović, Informer, rampa Doljevac, EPS, mali i veliki Mitrović, Marić, Zekić, Jutka, novinar iz Grocke, samo su neki od primera koji su se nagomilali tokom poslednjih godina bez adekvatne reakcije institucija. Kriza u kojoj se nalazimo s pravom građane primorava na ulice.

Naim Leo Beširi Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zaključujemo da je odavno prošlo vreme da se zaustavi ovakva klima u društvu, u kojoj se politički lideri koriste za širenje netrpeljivosti, podsticanje nasilja i pokušavaju da diskredituju one koji se kritički odnose prema njihovom radu. Ovakvo ponašanje ugrožava demokratske vrednosti i dovodi do podela u društvu koje rezultiraju nasilju.

Pozivamo predsednika Vučića da se izvini, preispita svoje postupke i da se angažuje na izgradnji mirne i inkluzivne političke klime u kojoj se poštuju prava i slobode svih građana. Neophodno je da politički lideri budu primer tolerancije, dijaloga i poštovanja različitih mišljenja.

Takođe, apelujemo na sve građane da ostanu angažovani, da se izraze kroz mirne proteste i da zahtevaju odgovornost i transparentnost od vlasti. Naša demokratija zavisi od aktivnog učešća i glasa građana, kao i od slobodnog novinarstva koje će istinito informisati javnost.

Ujedinjeni u očuvanju demokratskih vrednosti i zaštiti prava svih građana, još jednom osuđujemo napade na Naima Lea Beširija i druge pojedince koji su izloženi političkom linču i netrpeljivosti. Pozivamo na dijalog, poštovanje i solidarnost među građanima Srbije, kako bismo zajednički izgradili bolju i pravedniju evropsku budućnost.“

BONUS VIDEO: Dušan Vučićević: Opoziciji je potreban dugoročan plan, promene se neće desiti preko noći

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar