Vučić i Dačić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Ko se pita zašto je Srpskoj naprednoj stranci potrebna Socijalistička partija Srbije, odgovor je jednostavan - Aleksandar Vučić želi potpunu kontrolu i nije mu potrebno da se druga po znazi politička stranka nađe u opoziciji. I eventualno zaigra u suparničkom timu. Na spisku razloga za ovaj dugovečni "politički brak" dve najjače stranke u Srbiji, prema oceni sagovornika portala Nova.rs, jesu i sigurna pobeda Vučića u prvom krugu predsedničkih izbora, ali i podela političke odgovornosti, pogotovu kad je reč o gorućim pitanjima kao što su Kosovo i promena Ustava.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić i predsednik SPS Ivica Dačić naći će se danas u prostorijama socijalista i prodiskutovati o daljoj saradnji.

Koja je po svemu sudeći neupitna, što je nedavno potvrdio i lider socijalista.

“Znate da sam se zalagao da treba da imamo zajednički pristup, kandidata, eventualno listu. Mi ćemo sigurno imati zajednički pristup i nastup, a modaliteti – o tome bi trebalo da razgovaramo u narednom periodu“, rekao je Dačić, iako mu se članstvo u nekoliko navrata bunilo zbog ovakvog „utapanja“ u SNS.

Aleksandar Vucic i Ivica Dacic
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Javnost se, pak, godinama unazad pita zašto je naprednjacima potreban SPS.

Kad je reč o broju osvojenih glasova na prošlim izborima, SNS je bez ikakvih problema mogla sama da vlada. Ipak, koalicija je preživela, a izgleda da ćemo sličnu stvar imati i u sledećoj turi izbora, u aprilu sledeće godine. Tada nas očekuju i beogradski i predsednički i parlamentarni izbori.

Izvršni direktor CESID Bojan Klačar da za ovu vezu postoji nekoliko razloga.

Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Pre svega, SPS je druga stranka po snazi. Po nekim istraživanjima njihova podrška se kreće oko 10 odsto. Sigurno su druga najsnažnija politička organizacija u zemlji, sa liderom koji je takođe dobro ocenjen, talentovan je za političku komunikaciju i ima 31 godinu u politici. Takve saradnike i takvu stranku uvek je dobro imati uz sebe. Dobro je iz više razloga. Pre svega da bi se podelila politička odgovornost. To možda nike toliko bitno za dnevnu politiku, ali kod gorućih tema kao što su, na primer Kosovo ili izmena Ustava, zaista je vrlo važno. Zatim, takva stranka može biti centar okupljanja opozicije, a to SNS nije potrebno, jer bi uz možda još dve jače opozicione stranke socijalisti mogli ići iznad 20 odsto”, kaže Klačar.

Drugi razlog zbog kojeg je vladajućoj stranci potreban Ivica Dačić, kako dodaje Klačar, jesu predsednički izbori.

“SPS je potreban SNS zbog ostvarenja cilja koji su zacrtali, a to je ne samo pobeda na predsedničkim izborima, već pobeda u prvom krugu. A to nije tako lako dohvatljiv cilj bez podrške socijalista. Treći razlog je taktika SNS, a to je da se ne prave neprijatelji tamo gde nike potrebno. Oni žele da maksimalno ukrupne taj svoj blok, a ne žele ni da prepuste te stramke, koliko god male bile, opoziciji. Ako SPS nije u voidokrugu SNS, onda je ona opoziciona stranka sa 10 odsto podrške. Zašto bi to SNS dopustio”, smatra Klačar.

Samo jaka opozicija moće da naruši ovaj savez

Sličnog je mišljenja i vanredni profesor Fakulteta političkih nauka Dušan Spasojević.

Dusan Spasojevic Fpn
Foto: Medija centar

“Socijalisti su naprednjacima potrebni za dobijanje predsedničkih izbora u prvom krugu. To je uvek lepo i korisno, ako ste Aleksandar Vučić i želite da pokažete dominaciju. Potrebni su mu i i zbog potencijala koji bi mogli da imaju na drugoj strani. SNS usisava sve. Pa ni Šapić mu nije bio potreban, mogli su lako da ga hendluju, ali ipak su ga pripojili. SNS i SPS prosto rečeno, imaju jedan za sada stabilan politički brak. Nekad se tu napravi neka veštačka dinamika sa povremenim svađama, neki odbori se bune, ali Vučić i Dačić to ispeglaju”, kaže Spasojević.

Situacija bi mogla da se promeni, smatra on, samo ako bi opozicija ojačala.

“Kad bi hipotetički gledano imali opoziciju na nekih 20 ili 25 odsto ili bi recimo imali drugi krug predsedničkih izbora, onda bi nešto moglo tu da se promeni. Ti odnosi bi mogli da se nađu pred izazovima. Ovako, to je uigran tim i niko ih ne dira”, zaključuje Spasojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar