Aleksandar Vucic i Ivica Dacic
Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto:Instagram/buducnostsrbijeav

Iako je zbog koalicije sa SNS u poslednjih devet godina SPS izgubio više od 230.000 glasača, lider socijalista Ivica Dačić zalaže se za zajednički nastup sa naprednjacima na svim izborima koji budu raspisani i jednog predsedničkog kandidata, odnosno Aleksandra Vučića. Međutim, kako saznaje “Nova”, nameri Dačića protivi se deo članstva, pre svega socijalisti sa lokala, koji su godinama unazad imali niz sukoba sa SNS, pa čak i fizičke okršaje.

Predsednički, beogradski i vanredni parlamentarni izbori trebalo bi da budu održani krajem marta ili početkom aprila, a Ivica Dačić smatra da i vladajuće stranke na njih treba da idu u jednoj koloni. Dačić je gostujući na TV Prva rekao da u slučaju da opozicija ide ka ukrupnjavanju i vladajuća većina bi trebalo da izađe na izbore u koaliciji.

“U tom slučaju mislim da bi trebalo imati jednog predsedničkog kandidata i zajednički nastup na svim izborima koji budu raspisani”, naveo je on.

Zajednički sastanci na kojima bi se o tome razgovaralo, prema najavama trebalo bi da krenu u narednih nekoliko dana.

Ovakav stav Dačića nije iznenađenje, budući da je SPS i na prethodnim predsedničkim izborima podržao kandidata SNS Aleksandra Vučića. Ipak, zajednička koalicija sa naprednjacima, koji bi predvodili taj savez, za SPS bila bi presedan.

Tome se prema saznanjima lista “Nova” protivi deo članstva, odnosno socijalisti sa lokala, koji su nezadovoljni ponašanjem članova SNS prema SPS. Kako navodi naš izvor, primera radi, u samo jednoj opštini u kojoj su socijalisti na vlasti smenjeno je sedam direktora osnovnih i srednjih škola, koji su izabrani na njihov predlog.

U Surdulici su, na primer hapšeni aktivisti SPS, a za to su optužili naprednjake, navodeći da su potkupili meštane da lažno svedoče protiv njih.

Iako već godinama zajedno vladaju, nisu im strani ni fizički okršaji. Tako je, na primer, na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima na jednom biračkom mestu u Leskovcu došlo do tuče između aktivista SNS i socijalista.

Podeljena i centrala stranke?

Da ni centrala SPS nije jedinstvena oko podrške jednom kandidatu i zajedničkom izlasku na izbore bilo je jasno nakon izjave Gorana Trivana, člana Predsedništva te stranke i bivšeg ministra.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je rekao da o tome Dačić sam ne može da odlučuje, te da je upravo lider SPS uspostavio pravilo da socijalisti uvek imaju svog predsedničkog kandidata.

“O tome mora da odlučuje Glavni odbor i GO će naravno odlučiti o tome“, naveo je Trivan i dodao da koalicija može, ali ne i da SPS izgubi identitet.

“Jer, ako pogledate statistiku, mi smo i na poslednjim izborima izgubili blizu 70.000 glasova, to znači da moramo da se pitamo zašto je to tako“, rekao je on.

Da jedino Glavni odbor odlučuje o zajedničkom izlasku na izbore sa SNS i da će ta odluka morati da se poštuje za list “Nova” kaže i Novica Tončev, član Predsedništva SPS i potpredsednik te partije.

Novica Tončev Foto:Kancelarija za saradnju s medijima

“O tako važnim pitanjima, a vodeći se interesima partije, interesima zemlje Srbije i svih njenih građana, odlučuje Glavni odbor i svi u SPS-u moraju da poštuju”, ističe Tončev.

Kako je SPS izgubio više od 230.000 glasača?

Ukoliko socijalisti donesu odluku da podrže Aleksandra Vučića za predsednika Srbije i izađu u koaliciji sa SNS na svim predstojećim izborima, to bi moglo da dovede do presipanja glasova i to u korist naprednjaka.

Rezultati SPS na izborima:

2020 – 334.333 glasači ili 10,38%

2016 – 413.770 glasači ili 10,95%

2014 – 484.607 glasači ili 13,49%

2012 – 567.689 glasači ili 14,7%

Ako se uporede ishodi izbora 2012. i 2020. dolazi se do zaključka da je SPS u tom periodu izgubio čak 233.356 svojih pristalica. Broj glasača socijalista opadao je posle svakih izbora.

Na prošlogodišnjim je za SPS glasalo oko 334.000 građana, dok ih je 2016. podržalo oko 413.000 birača. To znači da je Dačićeva stranka osvojila oko 79.000 glasova manje nego četiri godine ranije.

Na izborima 2016. godine socijalisti su dobili oko 70.000 glasova manje nego na parlamentarnim izborima koji su održani dve godine ranije.

Razlika je još veća ako se uporede rezultati ostvareni 2014. i 2012. godine. U tom periodu SPS je izgubio oko 83.000 glasača.

BONUS VIDEO Nesvakidašnja kontrola izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare