Novi Sad, 29. oktobra 2020. - Sednica Skupstine Vojvodine. Foto: Nenad Lazić/Nova.rs
Igor Mirović Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Inicijativni odbor Akcije progresivne Vojvodine oglasio se danas povodom ulaganja Vlade AP Vojvodine u Republici Srpskoj u vrednosti od 500.000 evra, a za koje navodi da je "politički neopravdano i pravno sumnjivo" i navodeći da se ovaj "skandal mora spečiti i novac uložiti u Vojvodinu".

Akcija progresivne Vojvodine je pre mesec dana upoznala javnost s planom Vlade Vojvodine da „donira“ 500.000 evra za otvaranje „proizvodnih pogona u opštini Milići“ u Bosni i Hercegovini. Dosad se niko iz vlade niti iz pokrajinske administracije nije oglasio povodom tog saopštenja.

U međuvremenu, Akciji progresivne Vojvodine prosleđena je peticija građana Opštine Milići koja je predata nadležnim organima opštine 15. marta 2022. u kojoj se traži da se pomenuti privredni objekat ne gradi na planiranoj parceli jer su imovinskopravni odnosi nerazjašnjeni i sporni, kao predmet restitucije.

„Predmet i dalje čeka odgovor nadležnih sudskih organa, a kako stoje stvari, neće ga uskoro biti jer Zakon o restituciji je preko deceniju u izradi. Ti podaci samo dodatno potkrepljuju našu tvrdnju da je reč o vrlo netransparentnom, sumnjivom i potencijalno štetnom ulaganju za građane Vojvodine koji bi trebalo da plate taj „pogon“. Vlada APV trebalo bi da zna, pored činjenice da ulaže u stranu državu, što je samo po sebi politički neopravdano i pravno sumnjivo, da to čini uz saznanje da će možda jednog dana morati da plati i odštetu u slučaju povraćaja zemlje vlasnicima, odnosno njihovim naslednicima“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Ovaj svojevrsni skandal mora se što pre sprečiti, a planirana sredstva iskoristiti za ulaganje u Vojvodinu. Budžet AP Vojvodine je i pored toga umanjen kao rezultat zlonamerne politike Beograda, a Vojvodina je istorijski devastirana. Shodno tome, neophodno je ulagati u javna dobra Vojvodine kako bi svi njeni građani od toga imali koristi.“

Bonus video – Novi Sad je grad važnih političkih borbi: NewsMax Adria o političkoj kampanji u ovom gradu


Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar