Igor Mirović
Igor Mirović Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Pokrajinska vlada Vojvodine ocenila je danas nedopustivim "nametanje, putem izmišljenog društvenog dijaloga, neistinitih odrednica o nacionalnom izjašnjavanju koje očigledno zagovaraju ministarka Gordana Čomić i predstavnici minornih političkih stranaka u Vojvodini".

„Neprijatno je iznenađenje za Pokrajinsku vladu, a verujemo i za poslanike brojnih stranaka u pokrajinskom parlamentu koji bi imali šta da kažu po pitanju nacionalnog izjašnjavanja na teritoriji AP Vojvodine na predstojećem popisu u Republici Srbiji, kao i način na koji je ovo pitanje nepotrebno i potpuno neutemeljeno uvedeno u dnevnu politiku“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je svakome garantovano slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, „a regionalna pripadnost ne može, po poznatom komunističkom obrascu, biti zamenjena nacionalnom pripadnošću“.

„Pokrajinska vlada smatra da se ministarka Gordana Čomić i drugi učesnici, u takozvanom društvenom dijalogu, prvo moraju upoznati sa istorijskim činjenicama, viševekovnim procesom izgradnje nacionalnog identiteta i posebno činjenicom da politički predstavnici Srba koji žive u Vojvodini dijalog o takvim nepobitnim činjenicama smatraju nepotrebnim, štetnim i uvredljivim“, poše u saopštenju.

Pokrajinska vlada očekuje i reakciju Vlade Srbije o toku i načinu sprovođenja ovakvih, „u najmanju ruku, neutemeljnih namera i stavova“.

„Pitanja razgradnje srpskog nacionalnog identiteta neprimereno i neodgovorno se otvaraju kao nerešena pitanja i kao zamena za srpski nacionalni identitet, jer je savršeno jasno da se odrednica Vojvođanin, odnosno Vojvođanka neće, prilikom izjašnjavanja, vezivati za Mađare, Slovake, Hrvate i druge“, piše u saopštenju.

Pokrajinska vlada postavila je pitanje zašto u takvim pokušajima učestvuje član Vlade Srbije kada se takvo izjašnjavanje, kao slobodno, može naznačiti u posebnoj rubrici.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare