Dušan Spasojević, profesor FPN
Dušan Spasojević Foto: N1

Profesor FPN Dušan Spasojević izjavio je gostujući u emisiji Iza vesti da rezultati referenduma govore da sve strane mogu da budu zadovoljne. "Rezultati nisu jasni, ni na jednu ni na drugu stranu, dakle svi su dobili nešto, to zapravo znači da je jedna velika bitka odložena za april. Vlast može da bude zadovoljna jer je dobila 'da', opozicija jer je uzela velike gradove i što je 800.000 dobar rezultat", kaže on.

Govoreći o današnjim protestima ispred RIK, kaže da „skoro sad redovno viđamo takvu vrstu protesta nakon izbora“.

„U pitanju je pre svega pokušaj da se oslone stranke na neku vrstu nezadovoljstva među građanima i uverenja da je nešto loše sa političkim procesom i da se na taj način skupe neki poeni“, kaže on za N1.

Ceo referendum je, ističe, na neki način bio priprema za ono što će se dešavati u aprilu.

„Vlast je pokušala da oduzme značaj ovom referendumu i da u njega ne uđe punim srcem. Ovo je bio jedan čudan referendum, o temi do koje čini mi se ni jednima i drugima nije stalo. Vlasti nije previše stalo, može im se, dobiće ono što žele, napravili su takve predreferendumske uslove, procenili da nema potrebe da ulaze u obo kao u izbornu kampanju, same izmene Ustava nisu dovoljne da bi se neko dodatno angažovao“, kaže on.

Rezultati, kaže on, govore da sve strane mogu da budu zadovoljne.

„Rezultati nisu jasni, ni na jednu ni na drugu stranu, dakle svi su dobili nešto, to zapravo znači da je jedna velika bitka odložena za april. Vlast može da bude zadovoljna jer je dobila ‘da’, opozicija jer je uzela velike gradove i što je 800.000 dobar rezultat“, kaže on.

Vlast je, prema Spasojevićevom mišljenju, krenula da pravi prostor za alibi.

„Siguran sam da su nezadovoljni malom razlikom, teško je govoriti o tome šta je struktura, nemamo dovoljno dobra istraživanja, nismo ih imali ni pre referenduma, ali mi se čini da je ipak, imajći u vidu konstantan okvir ‘nije nam baš tačno jasno o čemu glasamo’, da to govori da je glasanje bilo za i protiv Vučića“, kaže Spasojević.

Teško je reći, kaže on, kakvi bi bili rezultati da je cela opozicija od decembra ušla u borbu.

„Jasno je da je jedan značajan deo birača SSP izašao juče i glasao ‘ne’, moguće da je ta teza da je opozicija mogla juče da pokuša da uradi nešto više, da je ona dobra, ali to je ipak nagađanje, jer ne znamo kako bi režim reagovao da su oni ušli punom snagom“, rekao je Spasojević.

Promene, smatra, „nisu dovoljno dobre da bi se neko oko toga posebno angažovao“.

„Ključ je kako će biti primenjene, ali daleko od toga da očekuje bilo kakav boljitak pod ovom vlašću“, kaže.

Ustav o kome mi sad govorimo, kaže on, donet je 2006. godine „na jednom takođe vrlo sumnjivom referendumu“.

„Koji su mnogi osporavali, ali sad desetak, petnaest godina kasnije, mi taj Ustav doživljavamo kao legitiman i kao Ustav koji bi trebalo braniti“, kaže on.

Predsednik Vučić, prema Spasojevićevom mišljenju, „svakako ima razlog da bude zabrinut na više nivoa“.

„Na prvom jer se on od 2016, 2017. godine nije suočio sa ozbiljno organizovanom opozicijom, što će se nakon aprilskih izbora suočiti sa 50, 100 opozicionih poslanika koji su došli da mu zagorčaju život. Beograd je takođe šansa za opoziciju“, kaže Spasojević.

BONUS VIDEO: Radomir Lazović: Glasajte protiv promena Ustava na referendumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar