Paskual Navaro Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

„Španija ne priznaje Kosovo, stoga će glasati protiv bilo kakve proceduralne odluke i davanja statusa kandidata Kosovu“, rekao je Paskual Navaro, predstavnik Španije za Evropsku uniju, tokom svog nastupa pred Zajedničkom komisijom za EU, prenosi Klan Kosova.

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je preveden sa albanskog)

On je dalje objasnio da nakon što je Kosovo zvanično podnelo zahtev za članstvo sadašnjem Predsedništvu, u ovom slučaju Češkoj, mora da se donese „proceduralna odluka“, za koju se pretpostavlja da će Švedska odobriti od januara – kao novo Predsedništvo.

Normalna stvar je, nastavio je on, da se traži mišljenje Evropske komisije, a zatim raspravlja o tome u Savetu za opšte poslove i konačno odlučuju evropski lideri u Evropskom savetu.

„Vlada neće podržati kandidaturu u sadašnjim okolnostima i ova pozicija se nije promenila“, naglasio je državni sekretar Španije za Evropsku uniju.

Španija je jedna od pet zemalja EU, uz Grčku, Kipar, Rumuniju i Slovačku, koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Navaro je istakao da Vlada Španije „ima konstruktivan stav“ po pitanju Zapadnog Balkana, podržava dijalog Prištine i Beograda i posredovanje EU i na kraju podržava liberalizaciju viza sa Kosovom, za koje iako kaže da „nije država“, naglašava da je to teritorija sa kojom EU ima odnose, prenosi klankosova.tv.

***

BONUS VIDEO: Vučić o ulasku Kosova u EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar