Mlađan Đorđević, Mladjan Djordjević i Dejan Šoškić
Mlađan Đorđević i Dejan Šoškić Foto: Pokret Oslobođenje

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je večeras na tribini pokreta Oslobođenje da je korupcija „ogroman problem u Srbiji“, te da je izraženija nego u drugim zemljama.

On je govoreći na događaju pod nazivom „Кorupcija i privredni rast“ objasnio da je mit „da je moguće istovremeno imati raširenu korupciju i razvijeno bogato društvo“.

„Javne usluge u korumpiranim društvima su lošije, mi kao građani i poreski obveznici dobijamo manje jer nam se neko ugrađuje u usluge ili se tenderi daju onima koji nisu kompetentni za poslove“, rekao je Šoškić.

Pročitajte još...

Кako je naveo, na taj način se stvara koruptivna preduzetnička klasa.

„Imate bezbroj primera firmi koje po tri ili četiri godine tavore, a onda odjednom imaju ogroman promet. Te firme nisu postale fantastično uspešne preko noći, već su se povezale
sa političkim strukturama“, navodi Šoškić.

On je dodao i da je Svetska banka ocenila Srbiju kao zemlju sa visokim stepenom korupcije.

„Takođe, Međunarodna agencija koja se bavi sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma nas je godinu dana držala na crnoj listi, i to kao jedinu evropsku zemlju. I dalje smo pod nadzorom zbog toga“, kaže bivši guverner NBS.

Mlađan Đorđević, Mladjan Djordjević i Dejan Šoškić
Mlađan Đorđević i Dejan Šoškić Foto: Pokret Oslobođenje

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević istakao je da se Srbija danas nalazi u specifičnoj situaciji, u kojoj se „korupcija praktično podstiče sa vrha države“.

„Danas su svi zaštićeni, od vrha države do lokalnih funkcionera SNS, koji su praktično multimilioneri iako često dolaze iz siromašnih opština“, kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, nijedna institucija u Srbiji se danas ozbiljno ne bori protiv korupcije.

„Naprednjaci su ugasili Savet za borbu protiv korupcije, dok je Agencija staljena pod kontrolu. Tužilaštvo i policija ne radi svoj posao jer su politički sprečeni“, ističe lider Oslobođenja.

Кako je naveo Đorđević, specifično je i to što zapad blagonaklono gleda na koruptivne radnje režima u Srbiji.

„Više im nije bitna vladavina prava, već samo i isključivo da njihov čovek Vučić isporuči geopolitičke ciljeve koje mu zadaju. Zato mu puštaju da radi šta god hoće“, zaključio je
Mlađan Đorđević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare