Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova

Večeras je u Beogradu održana sednica Gradske izborne komisije na kojoj se raspravljalo o današnjem proglašenju liste Ruska stranka - Slobodan Nikolić. Sednici je prisustvovala i članica GIK u proširenom sastavu, sa liste "Srbija protiv nasilja", pravnica Sofija Mandić koja je za N1 izjavila da je na toj listi falsifikovan minimum jedan potpis.

Gradska izborna komisija u Beogradu danas je „ekspresno proglasila“ listu Ruska stranka – Slobodan Nikolić, na kojoj se, kako je izjavila u emisiji Njuznajt Sofija Mandić, pravnica i članica proširenog sastava komisije „nalazi izvestan broj falsifikovanih potpisa“.

„Ja sam bila tamo danas popodne kada su predati potpisi. Lista je odmah bila sumnjiva sa više aspekata. Prvo, na njoj ni jedan potpis nije overio ni jedan notar, već samo samo opštinski overitelji, a za koje znamo da ne izlaze na teren i ne overavaju potpise svakome. Videlo se i da potpisi liče, i da su potpisi uglavnom bili samo inicijali“, rekla je Sofija Mandić članica GIK u proširenom sastavu, sa liste „Srbija protiv nasilja“.

Ona je rekla i da kada je videla listu da su to bile „samo indicije“. A onda je usledilo iznenađenje.

„Onda sam na listi neočekivano videla potpis osobe koju poznajem. Pozvala sam tu osobu, pitala i ta osoba mi je rekla da nije potpisala tu listu i da ne zna o čemu pričam“, rekla je Mandić.

Ona je rekla i da je deo članova GIK tražii da se odloži proglašenje liste.

„Tražili smo da se ispita makar taj jedan potpis, potpis osobe za koju znamo da se nije pojavila pred overiteljem. Međutim, dobili smo odgovor od većine članova GIK, a koju predstavlja vladajuća stranka da oni nisu ‘Gradska istražna komisija’, kao i da oni izjave građana da su mimo svoje volje podržali neku listu ne uzimaju u obzir“, ispričala je ona.

Mandić je rekla i da su članovi GIK koji pripadaju vladajućoj stranci nipodaštavali sve njihove argumente.

„Tvrdili su da GIK ne treba da utvrdi da li su potpisi validni, već da treba da utvrde da potpisi postoje i da je to dovoljno za proglašenje liste. Mi smo to osporili i podsetili ih da su dužni da obezbedi zakonitost izbornog postupka ali ti naši argumenti nisu uvaženi“, rekla je ona.

Sofija Mandić je izjavila da će o svim ovakvim neregularnostima i dalje obaveštavati najširu javnost.

BONUS VIDEO – Kako će REM pratiti rad medija u predizbornoj kampanji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar