Foto: Goran Srdanov/Ilustracija

Portalu Nova.rs obratio se čitalac iz Novog Sada, koji nam je ispričao da je celu porodicu zvala aktivistkinja Srpske napredne strane na brojeve mobilnih telefona, koje nikada nisu davali političkim partijama.

„U razmaku od 15 minuta, aktivistkinja Srpske napredne stranke pozvala je suprugu, ćerku i mene na mobilne brojeve telefona, a da mi nikada njima ili bilo kojim drugim stranačkim aktivistima nismo ostavili te podatke“, ispričao nam je F.M. iz Novog Sada (ime poznato redakciji).

„Odmah sam pitao osobu koja me je pozvala odakle joj moj broj telefona, a ona mi je rekla da ne zna, da me ima na listama, a potom je pitala da li znam ‘Joleta’. Isto se ponovilo i sa mojom ćerkom, samo je kod nje pomenut neki ‘Branko’, koga ona ne poznaje“.

On ističe da je bilo jasno iz razgovora da je reč o kol centru, a da njega najviše buni to što su pozivi stigli na brojeve mobilnih telefona.

„Da je zvala na fiksni telefon, ne bih se pitao kako i gde su ga našli, ali brojeve mobilnih nismo davali strankama. Na kraju je aktivistkinja SNS, koja nas je svo troje zvala, rekla da je ona dobila spisak brojeva telefona, na osnovu koga zove ljude“, kaže F.M.

Prema rečima F.M., jedino što je zajedničko svima u porodici je da su mobilni brojevi državnog operatera MTS, pa kaže da ne može a da ne posumnja da su brojevi odatle i „procureli“.

Na naše pitanje da li MTS ustupa takve podatke strankama bez dozvole klijenata, dobili smo kratak odgovor.

„Telekom Srbija nikada nikome nije dao svoje baze podataka“, rečeno nam je u službi za odnose sa javnošću te kompanije.

Foto: Shutterstock

Ovo nije prvi put da se u javnosti pominje da su iz MTS „procureli“ brojevi telefona, a po društvenim mrežama nemali je broj građana koji tvde da ih naprednjaci zovu, iako nikada nisu dali broj,  niti potpis listi. Podsećamo da je i Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u martu saopštila da se veliki broj građana obratio Povereniku povodom predizborne političke kampanje, koja se sprovodi „od vrata do vrata“, sa tvrdnjama da aktivisti političkih stranaka raspolažu njihovim ličnim podacima.

Poverenik je u saopštenju naglasio da političke stranke moraju poštovati odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a posebno kada je reč o podacima o političkom mišljenju, koji predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti čija obrada je restriktivna.

Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara poverenika, pojasnio je tada da političke stranke kada obrađuju podatke o nečijem mišljenju moraju imati pristanak građana.

„Ako obrađujete podatke bez pristanka, onda se time krši zakon i čini prekršaj, a građanin ima pravo da od političke stranke traži da njegovi podaci budu brisani.

Ukoliko stranka to ne uradi, onda se naknadno obraćate pritužbom povereniku ili se podnosi tužba sudu“, rekao je Petrović za RTS .

Ekipa portala Nova.rs pozvala je broj telefona sa kojeg je kontaktirana pomenuta porodica, međutim broj je bio nedostupan. Pitanja smo uputili i Srpskoj naprednoj stranci, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare