Nebojsa Stefanovic
Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

Nekoliko dana pred jednu od najvažnijih sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke, zakazanu za 29. maj, najzanimljivije je pitanje šta će biti sa ministrom odbrane, članom Predsedništva SNS i predsednikom GO SNS Beograd Nebojšom Stefanovićem, piše Blic.

Hoće li biti smenjen? Samo sa stranačkih funkcija ili i sa državnih? Da li će biti smenjen sa funkcija u SNS ili isključen iz stranke?

Povezane vesti:

Lokalni odbori naprednjaka su u poslednjih desetak dana ocenjivali rad funkcionera SNS. Naprednjaci u Nišu, Novom Sadu, Novom Pazaru, Bujanovcu… kao i opštinski odbori na Starom Gradu, Vračaru, Voždovcu, pa čak i na Paliluli i u Rakovici, koji su se doskora vodili kao “Nebojšini”, zatražili su da Stefanović bude razrešen sa svih funckija, kako onih u stranci, tako i državnih, podseća „Blic“.

Izvor “Blica” iz vrha SNS kaže da su male šanse da Stefanović bude smenjen sa mesta ministra odbrane, tim pre što je do izbora ostalo manje od godinu dana.

„Najverovatniji scenario je da će biti razrešen sa mesta predsednika Gradskog odbora SNS Beograd i iz Predsedništva stranke, ali da će ostati član, osim ukoliko se ne dogodi da sam podnese ostavku“, kaže izvor „Blica“.

Da li će Stefanović doći na sednicu Glavnog odbora?

Prethodnih dana funkcioneri naprednjaka govorili su o Stefanoviću i beogradskom odboru kao o „nekoliko trulih jabuka koje treba ukloniti“, a zamerena mu je i afera prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića. Kako u obrazloženjima o smeni navode strnački odbori, to je moglo da ugrozi bezbednost predsednika Srbije i SNS.

Na pitanje hoće li se zbog težine izgovorenih reči prethodnih dana Stefanović uopšte pojaviti na sednici GO, naš sagovornik kaže da ga očekuje i da bi bilo iznenađenje da ne dođe.

„Vučić često ističe zasluge Stefanovića i da nije sve što je radio bilo loše, a da to ne sme da se zaboravi. Većina, ipak, traži smenu. Najrealnije je da se Stefanović sam skloni“, navodi sagovornik „Blica“.

Izvor „Blica“ kaže da će se na sednici Glavnog odbora razgovarati i o rezultatima drugih funkcionera.

Inače, većina lokalnih odbora ima status povereništava, pa bi i to trebalo da bude jedna od tema – kaže izvor “Blica”.

Poruka Nebojše Stefanovića „prijateljima i kolegama iz SNS“

Stefanović se juče oglasio najkonkretnijim saopštenjem dosad, u kojem je „prijateljima i kolegama iz SNS“ poručio da je bavljenje u medijima stanjem u SNS i njegovim odnosom sa liderom stranke Aleksandrom Vučićem štetno i za SNS, i za samog Vučića.

#related-news_0

„Odnosi u SNS su samo naši. A mi smo dovoljno jaki i mudri da ih rešavamo kao i uvek do sada, u otvorenoj, prijateljskoj raspravi iz koje smo uvek izlazili jači i mudriji. (…) I moj odnos sa Aleksandrom Vučićem je, takođe, samo naš. Taj odnos je iskren i podrazumeva zajedničku borbu za bolju i jaču Srbiju, ali i bolju i jaču SNS. Uostalom, sve što sam naučio u politici, naučio sam od njega. Zato ni meni, ni stranci, a uveren sam ni predsedniku Vučiću nisu potrebni posrednici da unutar naših redova uređujemo naše stvari“, saopštio je Stefanović.

Stefanović je naveo da je „kao i uvek do sada, o mom radu i svim problemima razgovarao otvoreno sa svojim predsednikom i prijateljem Aleksandrom Vučićem“.

„Bez posrednika i raznih „dobronamernih“ savetnika. Tako je i sada. I kao i uvek do sada slušam svaki njegov savet i sprovodim svaku njegovu odluku, jer to je temelj naše saradnje koja je uvek bila samo na korist Srbiji i SNS-u. U tome se ništa neće promeniti“, zaključio je Stefanović.

Ko je prvi zatražio smenu?

Vladimir Đukanović Đuka je bio prvi funkcioner SNS koji je zatražio smenu Stefanovića. I potpredsednik SNS Miloš Vučević i ambsador u Njujorku Marko Đurić prethodnih dana zatražili su od Stefanovića da podnese ostavku.

Upitan da li bi glasao za smenu ministra Stefanovića ako do toga dođe, Đurić je rekao da smatra da postoji određena objektivna odgovornost o kojoj će se razgovarati. Dodao je da neće bežati od toga, jer smatra da se sa štetnim pojavama u SNS mora raščistiti. Đurić je istakao da nema sumnje da bi lično dao ostavku na sve stranačke i državne funkcije da je na mestu Stefanovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare