Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li je policija okonačala svoj deo istrage u vezi sa prisluškivanjem predsednika ili se iz dana u dan otkriva sve veći broj presretnutih razgovora koje je Aleksandar Vučić navodno vodio sa osobama "na merama", javnosti nije u potpunosti razjašnjeno, a sveopštoj konfuziji o ovoj aferi najviše doprinosi ministar policije Aleksandar Vulin, koji očigledno više nije ni sam siguran šta trenutno radi njegov resor, ali i šta je pre samo nekoliko dana govorio na javnim nastupima.

„Slučaj prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića je završen i policija je predala dokaze tužilaštvu koje će kvalifikovati delo“, rekao je ministar policije Aleksandar Vulin 12. marta obraćajući se odbornicima u Skupštini Beograda.

Nedelju dana kasnije, ministar nasje tokom gostovanja na Pinku obavestio da je broj nelegalnih prisluškivanih razgovora predsednika bliži broju od 2.000, kao i da neprekidno raste.

Da li je policija završila istragu i predala dokaze tužilaštvu, ili policija još uvek otkriva broj prisluškivanih razgovora, ili Vulin jednostavno „ne zna kada šta priča“, pitanje je koje se nakon njegovog jutrošnjeg nastupa samo nametnulo.

Takođe, pre nedelju dana, Vučić je, prema rečima ministra, potpuno nelegalno prisluškivan, dok je danas, prisluškivan tako što su pojedini policajci tražili od sudija dozvole za prisluškivanje osoba koje su u kontaktu sa predsednikom države, dakle zvaničnim nalogom.

Istraga koju ministar policije Aleksandar Vulin vodi o prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića sve više liči na onu koja se pre samo nedelju dana vodio i protiv bivše funkcionerke MUP-a Dijane Hrkalović.

Dijana Hrkalović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Naime, Hrkalovićka je dva puta saslušana u SBPOK, u svojstvu građanina, a poslednje saslušanje, 1 marta, je bilo povodom ugroženosti predsednika Vučića. Sumnje znatnog dela javnosti da je čitavo saslušanje bilo najobičnija, potkrepila je i osnovna informacija – da tužilaštvo ne vodi istragu protiv nje, već ministar policije, na televiziji.

„Predati su svi dokazi kroz koje je obrazložena njena uloga, kao i uloga svih drugih pripadnika MUP-a koji su učestvovali u nelegalnom prisluškivanju predsednika Vučića i članova njegove porodice“, rekao je  Vulin.

Tri dana ranije, Vulin je izjavio i da su relevantni podaci o prisluškivanju dostavljeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje treba da kvalifikuje krivično delo i da su pojedini pripadnica MUP-a prisluškivali porodicu Vučić nezakonito, bez ikakvog sudskog naloga, bez poštovanja pravne procedure i uz iskrivljavanje i kršenje čitavog sistema.

Marinika Tepić otkrila da je Miša Vacić bio na merama

Potpredsednica SSP Marinika Tepić pokazala je 10. marta izveštaje ovlašćenog službenog lica iz kojih se vidi da je predsednik Srbije prisluškivan zbog kontakata sa liderom Srpske desnice Mišom Vacićem, koji je bio na merama zbog ekstremizma.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tepić je rekla da je Vacić komunicirao i sa predsednikom Srbije i sa njegovim bratom Andrejem, a prisluškivan je i jedan razgovor sa Nebojšom Stefanovićem, dok je bio na funkciji ministra policije.

Međutim, jutros nas je ministar Vulin obavestio da broj nelegalnih prisluškivanih razgovora predsednika Srbije raste, iako je istraga, kako je Vulin rekao, nedelju dana ranije završena.

Foto: Printscreen/Tv Pink

Takođe, ministar nam jutros, za razliku od pre nedelju dana, „otkriva“ da je Vučića prisluškivao deo policijskog sistema tako što „odu kod nadležnog sudije, traže prisluškivanje određenog lica, kažu – ‘to lice je kriminalac’, sudija vam izda odgovarajuće rešenje, a vi to lice pratite ne zato što je kriminalac, već zato što znate da će se čuti sa predsednikom Vučićem ili članovima njegove porodice“.

Na stranu to što policajci ne mogu da odu kod bilo kog sudije, kada je reč o dozvoli za prisluškivanje određenih lica, već kod predsednika suda, i to što onaj ko odobrava prisluškivanje mora imati jake dokaze da je reč o kriminalcu, Vulin nas sada obaveštava da je ipak postojao nalog nekih lica za prisluškivanje, da bi se slušao Vučić. Nedelju dana ranije, Vulin nam kaže da je bilo bez sudskog naloga.

Da li je prisluškivanje zaista bilo, da li je ono bilo legalno ili nelegalno, da li je istraga završena, i da li se još samo čeka tužilaštvo da kvalifikuje delo, na javnosti je da proceni.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare