Foto: N1/Arhiva

Srpska napredna stranka skloniće "neposlušnog" direktora JP "Vode Vojvodine" Slavka Vrndžića, kako bi na njegovo mesto doveli Srđana Kruževića, čoveka koji bi trebao da osigura vladajućoj garnituri i njihovom omiljenom investitoru “Galens” da “izgura” projekat “Novi Sad na vodi”, saznaje Nova.rs.

Megalomanski projekat koji predviđa izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa praktično u koritu Dunava, odnosno na potezu Šodroš–Brodogradilište – Ribarsko ostrvo – Kamenička ada, koji bi investitoru i svima koji ga guraju doneo milione evra, a Novosađanima rizik od poplava i otimačinu poslednjeg zelenog pojasa na Dunavu, zaustavljen je upravo zahvaljujući inžinjerima “Voda Vojvodina”, koji su odbili gradu da izdaju saglasnost za njegovu realizaciju. Ideju investitora da uđu 500 metara u korito Dunava, izmesti odbrambenu liniju grada od reke i u koritu napravi kompleks višespratnica, u ovom preduzeću su ocenili kao riskantnu i, uprkos pritiscima i Grada i pokrajinske vlasti, za nju nikada nisu izdali dozvolu.

Stručno mišljenje inžinjera “Voda Vojvodina” pravnik i gradonačelnik Miloš Vučević je nazvao “opstrukcijom”, koja će, sudeći po planovima SNS, biti uklonjena upravo postavljanjem Kruževića na čelo ovog vodoprivrednog preduzeća. Građevinskog inženjera i dugogodišnjeg direktora vodoprivrednog preduzeća „DTD-Severna Bačka“, a potom i Voda Vojvodina, Slavka Vrndžića SNS će tako zameniti ekonomistom i vlasnikom stočarske farme, Srđanom Kruževićem.

“Ova nezvanična informacija ne bi bila toliko značajna da ne postoji spor između ‘Urbanizma’ i ‘Voda Vojvodine’ oko ambicioznog ‘Galensovog’ projekta, popularno nazvanog ‘Novi Sad na vodi’, s obzirom da su JVP ‘Vode Vojvodine’ odbile da daju pozitivan odgovor na vodne uslove, potrebne za izradu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine” , kaže Brajan Brković, član Predsedništva Stranke slobode i pravde, koji se ovim povodom oglasio u fejsbuk obraćanju. Dovođenje Kruževića na čelo Voda Vojvodina, smatra Brković, otklanja se poslednja prepreka koja deli Galens od miliona.

Srđan Kružević / Foto: Printscreen/YouTube/Radio-televizija Vojvodine

“Plan je da ‘verni’ partijski kadar prilagodi politiku i stručnost preduzeća potrebama ‘investitora’ i dozvoli gradnju u zabranjenoj zoni korita reke. Ostaće pitanje ko će snositi odgovornost za eventualna delovanja koja se kose sa svim vodoprivrednim regulativama i stručnim procenama? I da li će građani Novog Sada iz gradske kase finansirati izmeštanje nasipa zarad profita pojedinaca?”, kaže Brković, ističući da SSP insistira na striktnom sprovođenju zakonskih regulativa koji regulišu ovu oblast. Uprkos i protivljenju velikog broja Novosađana, koji svakodnevno potpisuju peticiju protiv ovog projekta, gradska vlast očigledno ignoriše mišljenje svojih građana.

Foto: N1

Preduslovi za izgradnju “Novog Sada na vodi” su već ispunjeni, kako izmenom Generalnog urbanističkog plana, tako i potrebnim urbanističkim dozvolama koje su gradske institucije već a priori dale.

Ukoliko bude imenovan, Kružević će biti taj koji će svojim potpisom odlučiti o sudbini desetina hiljada građana koji žive u priobalju Dunava. A eventualna nada da će imati savesti kao svoj prethodnik pala je u vodu još prošle godine, kada je na poklon od Vlade Vojvodine dobio bezmalo dva miliona dinara bespovratnih sredstava za “nabavku mešaonice i opreme za ishranu ovaca i koza” za svoju farmu u Buđanovcima . Očigledno, došao je red da uzvrati uslugu, ali umesto kozama i ovcama, sada će se trgovati građanima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare