Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srpska napredna stranka (SNS) predstavila je danas predlog svojih programskih načela o kojima će sutra odlučivati stranačka skupština, a premijerka Srbije i članica Predsedništva SNS Ana Brnabić istakla je da su njihovi osnovni postulati saradnja, jačanje, stabilnost i puna samostalnost Srbije.

Brnabić je, na skupu u Domu omladine, istakla da je zadatak SNS stalno političko, društveno, ekonomsko i globalno jačanje Srbije.

Srbija je danas jača nego juče, a nešto slabija nego što će biti sutra, to je naša politika, rekla je ona i dodala da je drugi princip stabilnost države.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sledeći princip je puna samostalnost u odlučivanju. Mi odlučujemo za nas, imamo prijatelje i partnere, ali u Srbiji i o Srbiji odlučuju njeni građani, predočila je Brnabić.

Saradnja je sledeći princip, evropske integracije, ali i saradnja sa partnerima koji Srbiji žele dobro i mogu da joj donesu dobro, dodala je.

Brnabić je ukratko predstavila i program demografskih mera koje je pre dva dana izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom je govorila o investicijima u infrastrukturu, obrazovanje i nauku, digitalizaciju, odnosno veštačku inteligenciju i bioekonomiju kao ciljevima za 2030. godinu.

Zaštita životne sredine je važno pitanje za vladu i stranku, kao i energetska bezbednost i nezavisnost Srbije, istakla je ona i najavila da će izgradnja Nacionalnog stadiona početi do kraja godine.

Budućnost SNS je budućnost Srbije, poručila je Brnabić.

Potpredsednik SNS Aleksandar Šapić rekao je da neko može da voli ili ne voli SNS, da poštuje ili osporava politiku koju vodi, ali ne može da ne konstatuje stvaranje nove, savremene politike i Srbije čiji je tvorac predsednik države i stranke Aleksandar Vučić.

Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Šapić je rekao da će se tek sa određene vremenske distance shvatiti važnost politike koja se sada vodi, da je Srbija ekonomski stabilna, vojno sve jača i diplomatski poštovana od svih strana.

Srpska napredna stranka je jedina politička organizacija koja se stalno regeneriše i odgovara izazovima vremena, dodao je Šapić i naglasio da je ponosan što je Vučićev savremenik.

Predsednik naše stranke i države je čovek koji najviše radi na sebi svakog dana do perfekcije i to je jedini način ina koji mi, kao stranka i država, treba u budućnosti da se ponašamo, dodao je on i napomenuo da je stranka tu zbog Srbije.

Ako bude dobro državi, biće dobro i nama, kazao je Šapić i ocenio da su neke druge stranke to u prošlosti zaboravile, pa ih je narod kaznio na izborima.

Šapić je kao dva najvažnija uspeha ispravne politike SNS, koju vode vlada i predsednik, naveo nabavku vakcine protiv korona virusa i nabavku gasa od Rusije.

Mudri i mali narodi moraju da znaju da podvuku svoj interes pod interese velikih sila, ali da istovremeno ostanu nezavisni i da sami odlučuju o svojoj budućnosti, rekao je Šapić.

Član Predsedništva SNS i ministar finansija Siniša Mali rekao je da su ekonomski ciljevi stranke privredno osnaživanje zemlje, podizanje životnog standarda, makroekonomska i finansijska stabilnost.

Siniša Mali Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema rečima Malog, ove godine rast BDP premašiće sedam odsto, a javni dug je stabilan i pod kontrolom, ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

Stranke direktne investicije ove godine su 3,1 milijardu evra, naveo je Mali i istakao da je u drugom kvartalu stopa nezaposlenosti 11,1 odsto, a prosečna plata do kraja godine biće 600 evra.

Mali je rekao da su penzije stabilne i da rastu iz godine u godinu, najavljujući u narednj godini povećanje od 5,5 odsto, dok će penzionerima u februaru biti isplaćeno jednokratno 20.000 dinara.

Sve ove cifre govore o uspešnosti ekonomske politike koju sprovodi SNS, a u njenom centru je čovek. Jutros kad sam pogledao na računu trezora smo imali 370 milijardi dinara, odnosno tri milijarde evra, a 2012. godine su nam ostavili osam i po milijardi dinara, naglasio je Mali.

Mali je podsetio na program „Srbija 2025“, koja predviđa 14 milijardi evra ulaganja za kapitalne investicije, prosečnu platu od 900 evra, a penzija 440 evra, reindstrijalizaciju i četvrtu industrijsku revoluciju kroz razvoj IT inovacija.

Kada govorimo o ekonomskim uspesima, govorimo o snovima jednog čoveka. Sa Vučićem i SNS gradimo Srbiju, povezujemo je autoputevima i koridorima, ubrzavamo, modernizujemo zemlju kroz projekat metroa i zapošljavamo državu, zaključio je Mali.

Član Predsedništva SNS Dejan Đurđević preneo je učesnicima u Domu omladine pozdrave predsednika Alekasndra Vučića i izvinjenje što zbog drugih obaveza nije u mogućnosti da im se obrati.

On je najavio da će Programska načela SNS biti razmatrana i usvojena na Skupštini stranke, koja se održava u subotu.

BONUS VIDEO: Vučić o ostavci u SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare