Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Vojska Srbije (VS) bila je slabljena i razoružavana dok je načelnik Generalštaba bio Zdravko Ponoš koji će ostati upamćen po "topljenju tenkova i tome što su mu stranci smenjivali oficire", ocenio je danas poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Mirković.

Reagujući na izjavu Ponoša o mogućem vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, Mirković je ocenio da je „evidentno“ da potpredsednik Narodne stranke „i danas radi protiv VS, kritikujući njeno opremanje i jačanje“.

„Obavezno služenje vojnog roka ukinuo je baš on sa svojim šefovima (Borisom) Tadićem, (Draganom) Đilasom, (Vukom) Jeremićem, brzo i kuso zarad ličnih interesa i koristi, kao i sve drugo što su radili“, naveo je Mirković, a prenela SNS.

Potpredsednik Narodne stranke i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Zdravko Ponoš ocenio je ranije danas da vlast najavljuje vraćanje obaveznog vojnog roka „jer je shvatila i priznala da posle devet godina i šest ili sedam ministara odbrane ima veliki problem, jer ne može da generiše 100.000 ratnih vojnika zato što o tome niko nije vodio računa“.

„Setili su se da se mirnodopska aktivna vojska topi i da ljudi nisu zainteresovani da tu dolaze, a drugi razlog je što se rezervna, ratna vojska istopila, generacije su prestarile. Vrlo je rizično da se ta stvar rešava tako što će se u hodu vratiti na regrutnu vojsku. Moguće je ubaciti 10.000 vojnika, ali to ništa neće rešiti ako oni ne budu obučavani, kao što nisu obučavani ni oni pre njih. Samo ćemo imati vojsku koja će nekome služiti za slikanje“, rekao je Ponoš televiziji N1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar