miroslav petrasinovic
Miroslav Petrašinović. Foto: Grad Kragujevac

Kada je u julu prošle godine, na svom privatnom Fejsbuk profilu, predsednik Skupštine grada Kragujevca i visoko kotirani član SNS-a u tom gradu, Miroslav Petrašinović, "izbacio" nacističku parolu "Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik", izostala je javna osuda SNS funkcionera. Danas, kada se prašina slegla od tog političkog gafa, čini se da je Petrašinović ‘‘nagrađen‘‘ za odanost stranci, jer se našao na listi kandidata za narodnog poslanika.

Miroslav Petrašinović, aktuelni predsednik Skupštine grada Kragujevca, nalazi se na 217. mestu liste Srpske napredne stranke za predstojeće parlamentarne izbore.

Ovaj, široj javnosti malo poznati lokalni političar, prošle godine „proslavio“ se skandalom, kada je uz fotografiju sa proširene sednice Izvršnog odbora SNS-a napisao, „Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik – Aleksandar Vučić“. Prosečan građanin Srbije dobro zna, da je taj slogan („Ein Volk, ein Reich, ein Führer“) obeležio
celokupnu Hitlerovu nacističku ideju o Trećem rajhu, koja je u potpunost negirala demokratiju.

Petrašinovićeva objava, tada je izazvala veliku osudu na društvenim mrežama, a među brojnim komentarima, koji su uglavnom upoređivali sadašnju srpsku vlast sa autokratskom i nacističkom vladavinom Adolfa Hitlera, između ostalog je napisano „Ovi se više i ne kriju“.

Međutim, izostala je osuda najviših državnih SNS funkciionera, tako da Petrašinoviću zbog ove blamaže nije falila ni dlaka s glave.

Ni u Kragujevcu nije bilo reakcije, pa gradonačlnik Nikola Dašić, kao i šefica odborničke grupe SNS-a u loklanom parlamentu dr Anđelka Stojković, nisu odgovorili na pitanje našeg portala, da li će predsednik Skupštine grada snositi odgovornost zbog nacističke parole.

Petrašinović: Nisam znao da je to bio Hitlerov slogan

Za razliku od svojih stranačkih kolega, Miroslav Petrašinović je pristao da govori za naš portal i u kratkom razgovoru rekao „da nije znao da je to bio nacistički slogan“.

On je pojasnio da mu je bila namera da pošalje poruku da su svi članovi SNS jedinstveni oko Srpske napredne stranke, kao državotvorne i najmasovnije stranke u zemlji i njenog predsednika, koji je ujedno predsednik stranke i predsednik države.

Ubrzo posle razgovora za Nova.rs, Petrašinović je uklonio nacistički slogan sa svog profila.

U zvaničnoj biografiji Miroslava Petrašinovića piše da je član SNS-a, od samog osnivanja stranke 2008. godine, a funkciju predsednika Skupštine grada Kragujevca obavlja od 2016. Da li će se ovaj lokalni političar naći u narodnoj skupštini, zavisi od ishoda predstojećih parlamentarnih izbora.

BONUS VIDEO: Kragujevac: Na ulicama protesti, a lokalna televizija samo o Vučiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)