Miroslav Petrašinović Foto: Grad Kragujevac

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović i visokopozicionirani ćlan SNS-a, na svom Fejsbuk profilu, u opisu fotografije sa proširene sednice Izvršnog odbora SNS-a, objavio je jedan od omiljenih Hitlerovih slogana "Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik Aleksandar Vučić". Njegova objava izazvala je reakcije, a na društvenim mrežama počeli su da se ređaju komentari "kako su nacistički slogani omiljeni među naprednjacima".

„Ovi se više i ne kriju“, jedan je od komentara na društvenoj mreži Tviter, na kojoj su korisnici počeli da upoređuju Hitlerove nacističke slogane sa aktuelnim režimom u Srbiji.

Slogan „Jedan narod, jedna država, jedan Firer“ („Ein Volk, ein Reich, ein Führer“) obeležio je celokupnu Hitlerovu ideju o Trećem rajhu, koja je u potpunosti negirala demokratiju. Adolf Hitler je posle pobede na izborima 1933. godine postao kancelar, a godinu dana kasnije posle smrti predsednika von Hindenburga preuzeo je njegovu dužnost i objedinio ulogu kancelara i predsednika, te tako preuzeo svu vlast u državi.

Foto: Facebook/Miroslav Petrasinovic

Nizom uredbi i zakona prebacio je svu vlast na sebe, a parlamentu, koji se više nije ni sastajao, ostavio je samo simboličnu ulogu. Sloganom „Jedan narod, jedna država, jedan Firer“, jasno je pokazao težnju za apsolutnom vlašću, koja ga je kasnije i dovela na poziciju neograničenog diktatora. Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca, na svom Fejsbuk profilu upotrebio je apsolutno identičan slogan i „označio“ predsednik Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Facebook/Kragujevac slobodno

Na pitanje našeg portala da prokomentariše kakvu poruku je ovom objavom želeo da pošalje svojim pratiocima, Petrašinoviće je odgovorio da nije znao da je to bila Hitlerova parola i ubrzo posle razgovora uklonio spornu rečenicu iz svoje objave.

„Nisam znao da je to bio Hitlerov slogan, da sam znao ne bih ga upotrebio. Poruku koju sam želeo da pošaljem je bila da smo jedinstveni oko Srpske napredne stranke, kao državotvorne i najmasovnije stranke oko naše zemlje, koja nam je svima na prvom mestu i oko predsednika koji je i predsednik stranke i predsednik zemlje“, odgovorio nam je predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Miroslav Petrašinović Foto: Grad Kragujevac

Miroslav Petrašinović je predsednik Skupštine grada Kragujevca od 2016. godine i trenutno obavlja drugi mandat na toj funkciji. U zvaničnoj biografiji stoji da je član Srpske napredne stranke od osnivanja 2008. godine, kao i da je 2015. izabran za potpredsednika Gradskog odbora u Kragujevcu, a na toj funkciji je i danas.

Bonus video: Živković: Vračar postao kao Kaluđerica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare