U dokumentarnom filmu ProGlasa pod nazivom “Sistemska prevara”objavljeno je svedočenje čoveka iz Smedereva o tome kako su lokalni funkcioneri iz tog grada “selili” građane, među kojima je bila i njegova majka, u Grocku, pred decembarske izbore. Prema njegovim rečima, desetine ljudi iz tog grada dovedeno je 17. novembra u Grocku kako bi potpisali zahtev za promenu adrese, a zauzvrat su dobili nadoknadu u iznosu od 2000 dinara.

Svedok je ispričao da se “selidba” desila 17. novembra, mesec dana pred izbore.

“Ujutru kada sam se probudio moja majka nije bila kod kuće. Onda je prošlo neko vreme, bilo je dva, tri sata popodne, ja sam se zabrinuo i pozvao je. Na pitanje gde si, ona kaže: ‘Pa ja sam u Grockoj’, započinje priču čovek iz Smederava.

Potom ju je upitao šta radi u Grockoj.

“Rekla mi je: ‘Pa, ja sam tu sa ovim sa onim’… Krenula da mi nabraja komšije, prijatelje, rođake..Tu je bilo njih dvadesetak ljudi. Pitao sam: ‘Pa dobro, šta radiš u Grockoj?’ Rekla mi je: ‘Došli smo da damo podršku predsedniku’. Pitao sam: ‘Kakvu podršku? Ne razumem… Otišla si na miting?’, nastavio je svoju priču.

Zatim je ispričao da mu je majka rekla da je došla da glasa.

“Zbunjeno sam pitao: ‘Kakvo glasanje, sada je 17. novembar izbori su 17. decembra?’ Međutim, meni se odmah upalila lampica, zato što su već krenule priče o prebacivanju adresa. I tada sam je pitao da li su ih vodili u SUP, na šta mi je odgovorila: ‘Da, jesu… Vodili su nas u SUP'“, pojašnjava on u filmu Proglasa.

Dokumentarni film ProGlasa – „Sistemska prevara“. O krađi i nepravilnostima koje su obeležile izbore 17. decembra. Foto:printscreen/N1

Svedok je zatim ispričao da je njegova majka tada potpisala zahtev za promenu adrese.

Dokumentarni film ProGlasa – „Sistemska prevara“. O krađi i nepravilnostima koje su obeležile izbore 17. decembra. Foto:printscreen/N1

“Oni su dobili naknadu od dve hiljade dinara, što su išli da promene adresu, novac je delila odbornica SNS-a iz Smedereva”, zaključio je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, pojava „fantomskih birača“ i „migracija birača“ bila je široko rasprostranjena tokom izbora 17. decembra u Srbiji, o tome postoje brojna svedočenja. Takođe organizacija CRTA je u svom konačnom izveštaju o izborima u Srbiji vrlo precizno objasnila kako je izgledala organizovana migracija birača i ocenila da je ova pojava presudno uticala na ishod veoma tesnih izbora u Beogradu.

“Krucijalne dokaze posmatrači su prikupili tokom izbornog dana, načinili su i veliki broj foto i video snimaka organizovanog dovođenja birača iz drugih gradova u Srbiji i inostranstva u Beograd. Zabeleženo je više punktova koji su služili kao logistički centri operacije, odakle su birači upućivani i sprovođeni na biračka mesta u raznim delovima glavnog grad”, piše u izveštaju Crte.

Navodi se i da su na 71 biračkom mestu, odnosno na 14 odsto birališta u Beogradu, uočili primere organizovanog dovođenja birača, nadgledanog glasanja, mogućih manipulacija identitetom birača.

“Zabeleženo je i da su organizovano pristizali birači iz raznih delova Srbije. Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada, kao i sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što pojačava sumnju da su lokalni izbori strateški raspisani samo u trećini jedinica lokalne samouprave kako bi se omogućile privremene selidbe birača”, piše u izveštaju Crte.

Više zvaničnika Bosne i Hercegovine, među njima i ministar sigurnosti Nenad Nešić, koji je glasao ne samo na republičkim, već i na beogradskim izborima, što je faktički nemoguće ako ne stanuje u Beogradu. A ne stanuje.

Takođe, ova organizacija je utvrdila da je ovakav izborni ineženjering presudno uticao na ishod izbora u Beogradu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare