U senci najave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da će postaviti spomenik Draži Mihailoviću na Terazijama i ponavljanja ideje o izmeštanju grobnice Josipa Broza Tita iz Kuće sveća, ostala je činjenica da su gotovo sva njegova obećanja ostala neispunjena ili su na čekanju. Ove njegove izjave trebalo je da pokriju čitav niz “bolnih” informacija za Beograđane, pa i onu da će iz budžeta grada Beograda biti izdvojeno neverovatnih 7,5 miliona dinara za “komunikaciju s građanima”. Čitaj - neprestanu kampanju Srpske napredne stranke.

Rebalans budžeta grada Beograda za 2024. godinu usvojen je na sednici održanoj u ponedeljak.

Na spisku stavki koje je trebalo provući “ispod žita” jeste i podatak da će čak 7,5 miliona evra biti uloženo za komunikaciju s građanima. Bez preciziranja šta to tačno znači.

“U bužetu postoji stavka od čak 887 miliona dinara za komunikaciju s građanima. Šta predstavlja ta komunikacija. Da li ćemo od tog novca dobiti bilborde na kojima piše da ćemo živeti bolje? Bilborde na kojima piše da smo u zlatnom dobu ili da Rio Tinto donosi neverovatan prosperitet ovoj zemlji”, rekao je član Predsedništva i poverenik stranke SRCE za Beograd Boško Šindić odmah nakon sednice.

U izjavi za Novu, Šindić ovim povodom navodi da je jasna namera Šapićevog režima da nastavi kampanju i manipulaciju građana, kao i dodatno izvlačenje novca iz budžeta za potrebe stranke.

Boško Šindić, Konferencija za novinare stranke Srbija centar – Srce ispred Agencije za prostorno planiranje i urbanizam Foto:Milica Vučković/FoNet

“To znači da ćemo plaćati kampanje, spotove, plaćene reklame na društvenim mrežama i bilborde na kojima su lažna obećanja i na kojima piše da ćemo živeti bolje. Umesto konkretnih projekata dobićemo „šarenu lažu“. U maniru ovog režima nastavlja se neprekidna kampanja i sluđivanje građana. Bilbordi se ne jedu gospodine Šapiću, to je jedino što bih mogao da poručim gradonačelniku”, kaže Šindić.

U prilog teorije o neprekidnoj kampanji SNS za koju se koristi novac građana, Šindić spominje i besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce.

“Šapić je obećao i 20 hiljada dinara za svakog učenika za kupovinu udžbenika. Ti bilbordi i ta kampanja građane je koštala čak 100 miliona i umesto da je za taj novac kupljen deo udžbenika, mi imamo bilborde, a novac i dalje nije uplaćen svim roditeljima, jer je gradska kasa prazna. Pokazalo se da je to još jedna predizborna prevara. Na žalost, većini roditelja je ova pomoć neophodna da obezbede deo sredstava za školu svojoj deci, jer smo svedoci enormnog poskupljenja svih potrepština. Apsurdno je da na ulicama Beograda i dalje stoje ti bilbordi”, navodi Šindić.

Pusta obećanja

Činjenica je da veliki broj projekata koje je aktuelni gradonačelnik obećavao Beograđanima nije ispunjena. Niti će biti u dogledno vreme. Pravi primer toga je nova autobuska stanica, koja po svemu sudeći neće biti završena ove, a verovatno ni sledeće godine.

“Jasno je da je režimu jedino važno da nastave pljačku građana i dodatnu manipulaciju. Od obećanih kapitalnih projekata u kampanji ništa nije realizovano, a mnogo toga ni započeto. Nova autobuska stanica neće biti završena u naredne dve godine. Nije počela izgradnja tunela od Bulevara Despota Stefana, nema izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava, a o izgradnji metroa da ne pričamo. U rebalansu budžeta nije predviđena ni izgradnja novih vrtića i škola, pored velike potrebe i nedostatka mesta za najmlađe”, navodi Šindić.

Ipak, na samoj sednici Skupštine grada Beograda umesto načina na koji će se trošiti novac Beograđana, više pažnje je posvećeno novim idejama gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Među njima je i podizanje spomenika Draži Mihailoviću na Terazijama, izmeštanje grobnice Josipa Broza Tita iz Kuće cveća i Grobnice narodnih heroja sa Kalemegdana.

Ovo, međutim, nije naišlo na odobravanje čak ni Šapićevih koalicionih partnera.

Odjava iz SPS i SDP

Odmah se oglasio odbornik u Skupštini grada Beograda i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić.

Aleksandar Antić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Ne znam odakle Šapiću takva razmišljanja da će SPS sa dve ruke glasati za izmeštanje groba Josipa Broza Tita, kao i grobnice narodnih heroja sa Kalemegdana. Kao potpredsednik SPS mogu da kažem da SPS takve predloge neće podržati, mada i ja ne mogu uvek da govorim u ime čitavog SPS, ali mogu u svoje lično ime. Aleksandar Antić 100 posto sigurno nikada neće podržati takve predloge“, poručio je Antić.

Ogradila se i Socijaldemokratska partija Rasima Lajića, odakle su saopštili da neće podržati inicijative gradonačelnika Aleksandra Šapića.

Aleksandar Šapić i Rasim Ljajić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Kao prvo, protiv smo revizije prošlosti, jer kao stranka leve orijentacije baštinimo antifašističku tradiciju i doprinos koji smo kao zemlja dali u pobedi tokom Drugog svetskog rata. Ovakvim inicijativama mi kao da sami prelazimo iz pobedničkog u gubitnički tabor“, navodi se u saopštenju SDP-a.

Dodaje se da se Srbija kao zemlja i kao društvo, kao i čitav svet, suočava sa velikim ekonomskim, političkim i međunarodnim izazovima i zbog toga trebalo više da se bavimo sadašnjošću nego prošlošću.

„Naša odgovornost je da rešavamo aktuelne probleme, a da prošlost ostavimo istoričarima i naučnicima. Zato je neophodno da tražimo oblasti i polja koja su nam zajednička, a ne da otvaramo teme na koje očigledno različito gledamo“, istakla je stranka.

Najavljeno je da će predsednik SDP Srbije Rasim Ljajić o ovim pitanjima razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srpske napredne stranke Milošem Vučevićem.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare