Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC; FoNet; Zeljko Lukunic/PIXSELL

Znamo da su HDZ i SNS bliske, narodnjačke stranke, koje jedna drugoj čuvaju leđa u međunarodnim odnosima. Znamo i da su im ideologije iste, a odnosi bolji nego oni između Srbije i Hrvatske. Ipak, nismo znali da će ti odnosi otići toliko daleko da se razmenjuje i odeća...A možda je to loš predznak?

Dakle, o čemu se radi?

Izbori 2007. godine, kampanja Hrvatske demokratske zajednice. Listu predvodi Ivo Sanader, kandidat za premijera. I tokom predaje potpisa i tokom kampanje, HDZ se na promocijama pojavljuje uinofrmisano. Evo kako:

Foto:Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto:Slavko Midzor/PIXSELL
Foto:Zeljko Lukunic/PIXSELL

Primetite svetlo-plave šuškavce koji dominiraju okolišem.

Pet je godina kasnije. SNS ekspresno prikuplja potpise za republičku i prestoničku izbornu listu. Iste potpise i predaju RIK i GIK. Ovako to izgleda:

SNS predaja liste
SNS predaja liste Foto:FoNet
SNS predaja liste
Aleksandar Šapić, Darko Glišić SNS predaja liste Foto:FoNet
Aleksandar Mirkovic SNS
Aleksandar Mirković SNS Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Omladina SNS Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Primetite kako efektno Luka Kebara nosi azurno-plavi šuškavac.

Ima li sličnosti? Ima je i te kako.

Pa dobro, šuškavac ko šuškavac, šta je problem? Suštinski ništa, pogotovo ne za širu javnost. Upravo suprotno: HDZ je na ovim izborima osvojio više od 900.000 glasova, odnosno 36 odsto od izašlih, odnosno više od 60 mandata. To im je, na kraju, i donelo većinu i premijersko mesto Ivi Sanaderu.

Problem: Sanader je usred ovog mandata pao sa vlasti, a onda je, sredinom decembra 2010. godine uhapšen u Austriji. Kasnije je i osuđen, nikada se više u punom kapacitetu nije vratio na javnu scenu i politički život.

Ali sve to možda i nema veze sa šuškavcem.

BONUS VIDEO: Treća epizoda dokumentarnog serijala „DecenijAVlasti“ na N1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare