Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs; Antonio Ahel/ATAImages;

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta izjavio je da vladajuće stranke u predizbornoj kampanji najavljuju povratak u devedesete i okretanje Kini.

Međak je agenciji Beta kazao da Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) vode regresivnu kampanju kojom promovišu, kako je rekao, katastrofalne politike Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja iz devedesetih godina prošlog veka.

„Ako te dve stranke budu ponovo u prilici da formiraju republičku vlast, građani mogu očekivati neke nove Dafine i Jezde, krađu devizne štednje ili zajam za preporod Srbije. SNS i SPS se vraćaju svojim korenima. Naprednjaci su u koaliciji s radikalima na gradskom nivou, a socijalistima je moto kampanje Slobodan Milošević“, ocenio je Međak.

Vladimir Međak Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Radikalima i socijalistima je sve bilo super do 5. oktobra 2000. godine i oni hoće da Srbiju ponovo vrate u taj period naše totalne propasti“, smatra on.

Naglasio je da se u predizbornoj kampanji SNS-a i SPS-a ne spominje Evropska unija ili borba protiv kriminala i korupcije.

„Te dve stranke ne spominju ni drastičan pad životnog standarda i najveću inflaciju u Evropi. Prema zvaničnim podacima, od juna 2012. godine do oktobra 2020. godine inflacija je iznosila 65 odsto, a samo u poslednje tri godine dostigla je 33,5 odsto. Što je najgore, cene hrane su porasle za više od 100 odsto“, kazao je on.

Aleksandar Vučić i Ivica Dačić Foto: Instagram/ivica.dacic.rs

Međak ističe da vladajuće stranke ne nude nijedno rešenje za, kako je rekao, brojne probleme s kojima se suočava ogromna većina stanovnika Srbije.

„Oni više ne spominju ni Kosovo i Metohiju. SNS i SPS budućnost Srbije vide okretanjem ka Kini. Nedavnim potpisivanjem političkim Sporazuma o slobodnoj trgovini s Kinom, i to na našu inicijativu, može da bude uništena srpska privreda jer mi Kinezima ne možemo skoro ništa da prodamo“, kazao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, Srbija je danas udaljenija od Evropske unije nego pre devet godina kada su počeli razgovori o pregovaračkim poglavljima.

„Najbolji pokazatelj našeg ‘ekonomskog razvoja’ je da smo pre devet godina bili na 39,5 odsto evropskog proseka po kupovnoj moći, a danas smo na svega 44 odsto. Rumuni imaju za 80 odsto veći standard od nas, a Bugari za 25 odsto“, rekao je Međak.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar