Đorđe Miketić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Đorđe Miketić iz "Ekološkog ustanka" rekao je da je glavna veza u Loznici, između Rio Tinto kompanije i SNS-a u Loznici bračni par Josić.

„Doktor Nemanja Josić je u SNS-u i to predsednik odborničke grupe Srpske napredne stranke dok mu je žena zaposlena u Rio Tintu, tačnije direktorka podružnice u Loznici koje se zove Rio Sava. Sada je jasno kako je tako lako, bez raspave i bez odgovoarajućih dokumenata usvojen prostorni plan za rudnik u Nedeljicama“, rekao je Miketić i dodao:

„Sa druge strane, sednica na kojoj je trebalo da se lokalni odbornici izjasne o narodnoj inicijativi od 5.400 potpisa, a koji su građani Loznice skupili za samo nekoliko dana, je otkazana. Očigledno je da SNS više nema većinu u SO Loznica, bar na temi Rio Tinto rudnika. 5400 građana je očigledno oborilo vlast u Loznici“, zaključio je Miketić.

Protest podrške peticiji protiv Rio Tinta – koju je u Loznici potpisalo oko 5.000 ljudi – održan je u tom gradu ispred zgrade opštine, u susret otkazanoj sednici opštine na kojoj je trebalo da se odlučuje o ovom pitanju. Građani su poručili da ne žele Rio Tinto u svom gradu, zatražili podršku od SPC, a pozdravili su i oslobađanje Dragana Milovanovića Crnog, Šapčanina uhapšenog u subotu nakon blokade.

Brojni građani iz cele zemlje okupili su se kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog eventualnog dolaska Rio Tinta, a okuplji su poručili da ne žele da budu pilot projekat i mesto gde će doći ovakav rudnik.

Bonus video: Okupljanje građana u Loznici

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar