Foto: Antonio Ahel/ATAImages, R.Z./ATAImages

Svako ko je jednom postavljen za funcionera od strane Srpska napredna stranka ostaje funkcioner, nezavisno od toga da li je loše radio svoj posao ili uništio instituciju, preduzeće, grad na čijem čelu se nalazio. Pozicije se menjaju, ali isti ljudi ostaju u igri.

Poslednji u nizu funcionera koji su “rotirani” jeste Milorad Grčić. On je juče izabran za predsednika opštine Obrenovac.

Iako je doveo EPS do “prosjačkog štapa” i kolapsa 2021. godine, a predsednika Aleksandra Vučić do pomisli da se “obesi o luster u Palati Srbije”, Mića je (kako ga sam predsednik zove) dobio novu funkciju.

Milorad Grčić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U “pauzi” između te funkcije i funkcije predsednika opštine Obrenovac, Grčić je vršio funkciju pomoćnika predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića.

“Slučaj Nedimović”

Branislav Nedimović doskorašnji potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, nakon ostavke na tu funciju, sešće u fotelju prvog čoveka Sremske Mitrovice.

Pod argumentacijom da se sa mesta potpredsednika FSS-a povlači zbog katastrofalnog rezultata reprezentacije na Evropskom prvenstvu povukao se iz sveta fudbala, međutim njega ipak čeka nova pozicija.

Branislav Nedimović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Skupština grada Sremske Mitrovice na kojoj će biti birani gradonačelnik i članovi gradskog veća biće održan 2. avgusta.

Pre FSS-a Nedimović je u dva navrata bio ministar poljoprivrede u Vladi Srbije.

Darija Kisić iz Vlade na čelo “Torlaka”

Od kada se uhvatila “u kolo” sa Srpskom naprednom strankom Darija Kisić ređa funkcije.

Najpre je bila postavljena za ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava 2020. godine, potom 2022. za ministarku za brigu o porodici i demografiji.

Iako je nakon parlamentarnih izbora 2023. godine “ispala” iz igre kada je reč o Vladi, Kisić nije dugo bila bez funkcije.

Darija Kisić Foto:R.Z./ATAImages

Sredinom maja ove godine ona je postavljena za direktorku Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”.

Sličnim stopama gazila je i Jelena Tanasković, koja je u prethodnom sazivu Vlade vršila funciju ministarke poljoprivrede.

Međutim, kada je sadašnji premijer Miloš Vučević pročitao imena novih kandidata za ministre upadljivo je ostalo da samo nakon godinu dana Tanasković napušta Vladu.

Jelena Tanasković i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre potpisali su danas u Vladi Srbije Ugovor za izgradnju sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Sokobanji. FotoTANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ali brzinom svetlosti dobila je novu funkciju…

Nju je Vlada imenovala za v.d. Generalnog direktora Akcionarskog društva “Infrastruktur železnice Srbije”.

Ona je na to mesto došla nakon što je Nebojša Šurlan podneo ostavku 25. marta, zbog audio snimka koji je objavio nedeljnik „Radar“, a na kom se čuje njegovog razgovora sa ministrom finansija Sinišom Malim i kako ga ministar moli za pomoć FK “Crvenoj zvezdi”.

Popović i Vulin stara lica u novoj Vladi

I dok se Kisić i Tanasković nisu našle u novoj Vladi, našli su se Aleksandar Vulin i Nenad Popović, dva povratnika.

Pre povratka u Vladu Vulin je obavljao funkciju direktora Bezbednosne informativne agencije u periodu od decembra 2022. do novembra 2023. kad je podneo ostavku.

Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE

Nekoliko meseci Vulin je bio bez funkcije, a onda se na velika vrata vradio u izvršnu vlast. Izabran je za potpredsednika Vlade, a njegovo zaduženje je unapređenje saradnje sa zemljama BRIKS-a.

Popović je nešto duže bio bez državne funkcije, skoro dve godine, a onda se vratio na mesto ministra bez portfelja.

Nenad Popović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Iako se obojica nalaze od 2023. godine na crnoj listi Sjedinjenih američkih država, to nije uticalo na njihov povratak u izvršnu vlast.

Đorđević smenjen, ali i postavljen na funkciju u Pošti

Dolaskom nove Vlade Zoran Đorđević smenjen je sa funkcije direktora „Pošte Srbije“, a na njegovo mesto došao je Zoran Anđelković, nekadašnji funkcioner SPS. Međutim, vrlo brzo je postavljen na novu funkciju i sada je specijalni savetnik generalnog direktora u istom preduzeću.

Zoran Đorđević Konferencija za novinare povodom novih redovnih poštanskih maraka EXPO BG 2027 Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Iako je direktor promenjen, visoka funkcija za Đorđevića bila je očekivana, s obzirom na to da je i ranije prelazio iz resora u resor. Tako je pre nekoliko meseci u trenutku kada ga je i Vučić krititikovao zbog lošeg vođenja „Pošte“, Đorđević pominjan kao novi ambasador u Ljubljani, ali nije dobio agreman.

Pre nego što se našao na čelu Pošte, Đorđević je bio ministar odbrane potom ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna prava.

Stojanović: Kriterijumi za odabir kadrova su lojalnost, slepa poslušnost i odanost u zaštiti poslova i podataka

Momir Stojanović nekadašnji direktor VBA i bivši član SNS kaže za Nova.rs da je opšte poznato da se Aleksandar Vučić u svom vladanju ključno oslanja na svoje saborce iz Srpske radikalne stranke kojima je pridodao neke bivše kadrove URS-a i Demokratske stranke.

„U toku dvanaestogodišnje vladavine umeo je da se oduži i nekim kadrovima koji su pokazivali lojalnost i slepu poslušnost u kriminalnim projektima koji su punili kasu SNS i džepove njegovih bliskih saradnika (Grčić, Drobnjak…). Kao i u svakoj ozbiljnoj kriminalnoj organizaciji on se gotovo nikada nije odricao kadrova koji bi svojim činjenjem ili načinjene kompromitovali njega i poslove bratije i kumova. Svestan je da bi svaki obračun sa njima bio rizik da javnost sazna sve obmane, prevare i ogoli kriminal i korupciju koja je kancerogeno zahvatila društvo u toku njegove vladavine“, kaže Stojanović.
Momir Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova S
Dodaje da je Vučićev kriterijum kada je reč o kadriranju lojalnost, slepa poslušnost i odanost u zaštiti poslova i podataka.
„Malo ko danas zna gde su čime se bave i koliki je imetak Nebojša Stefanović, Nikole Petrovića, Zorana Babica, Slaviše Kokeze, Zorane Mihajlović, Tome Nikolića, Vojislava Šešelja… Svi su oni debelo namireni da ćute, a neki su još na državnim jaslama. Tek nakon smene ove vlasti shvatiće se razmere te hobotnice koja je od normalnog demokratskog društva napravila privatnu kriminalnu i korumpirana državu. Svi će oni izdati Vučića kada osete da mu je kraj i on to zna jer zna kakvog su ljudskog i moralnog kredibiliteta. U svakom slučaju biće zanimljivo posle njih“, zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare