Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr, Shutterstock

Nova ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković svojevremeno se našla u centru afere kao direktorka firme "Prvi faktor - faktoring" protiv koje je MUP sproveo istragu zbog navodnog falsifikovanja papira u nekoliko banaka. Ovo preduzeće je napustila godinu dana kasnije, a 2017. kada „Prvi faktor – faktoring“ odlazi u stečaj, Tanasković ulazi u Gradsku upravu Beograda, odakle joj se kasnije otvara put do ministarstava.

O spornom događaju u fimir „Prvi faktor faktoring“ su još 2014. godine pisale Novosti navodeći da je policija počela predistragu slovenačke firme sa sedištem u Beogradu, koja je u nekoliko banaka u Srbiji, kako se sumnja, pokušala da naplati falsifikovane menice u višemilionskom iznosu.

Ostavljena je mogućnost da je i sama firma „Prvi faktor – faktoring“ prevarena. Sudeći prema dostupnim informacijama sudski postupak protiv ove firme nije pokrenut, ali jeste stečajni postupak.


U Agenciji za privredne registre navodi se da je ova firma u stečaju, kao i da joj je shodno tome dodeljen stečajni upravnik Željko Atanasković.

Da je novoimenovana ministarka bila na čelu te firme potvrđuje osnivački akt objavljen na sajtu Agencije za privredne registre.

Firma je osnovana u februaru 2005.

Kako su pisali mediji, čitava drama te 2014. godine nastala je kada je otkriveno da je „Prvi faktor“ pustio na naplatu menice koje su male trgovinske radnje i firme iz cele Srbije blanko dale velikim trgovinskim lancima prehrambene i hemijske robe. Neki iznosi bili su uvećani i do sto puta.


Mediji su tada prenosili da trag višemilionskih „mućki sa blanko menicama“, koje je slovenačka firma sa sedištem u Beogradu „Prvi faktor – faktoring“ pokušala da unovči u domaćim bankama, vodi do jednog srpskog biznismena, međutim nije naznačeno o kome se radi.

Jelena Tanasković je godinu dana nakon izbijanja afere napustila ovu firmu, koja je 2017. godine otišla u stečaj.

Jelena Tanasković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Godine 2017. Tanasković dolazi u Gradsku upravu grada Beograda, na mesto gradskog sekretara za finansije, odakle sledeće godine odlazi na poziciju državnog sekretara u Ministarstvu finansija, zaduženog za sektore budžeta, i makroekonomske i fiskalne analize i projekcije, zatim, sektore za finansijski sistem, kontrolu javni sredstava i fiskalne rizike, kao i uprave za trezor i javni dug i Poresku upravu.

PROČITAJTE JOŠ

Pre dve godine (2020) imenovana je za člana Nadzornog odbora Dunav osiguranja, zaduženog za finansije, kao i na mesto državne sekretarke Ministarstva zaštite životne sredine gde je bila zadužena za kapitalne projekte, finansije i međunarodnu saradnju.

Takođe je bila i koordinator za Klaster 4, poglavlje 27 – zelena agenda i održivo povezivanje.

Još detalja o ministarki poljoprivrede može se naći i na sajtu Dunav osiguranja, gde je objavljeno da je rođena 9. avgusta, te da je stekla zvanje diplomiranog ekonomiste – izvršno upravljanje.

Od 2002. do 2005. obavljala je poslove finansijskog kontrolora u privatnom sektoru, a zatim radila u bankarskom sektoru na poslovima faktoringa, i to na pozicijama analitičara u rizicima, risk-menadžera, finansijskog direktora i zamenika direktora.

„Nakon uspešnih obuka iz oblasti faktoringa, 2010. godine imenovana je za generalnog direktora firme za poslove faktoringa unutar NLB grupe, gde je sa svojim timom postavila osnove za dalјi razvoj faktoringa u Srbiji, u prvom preduzeću u zemlјi koje je osnovano za poslove iz ove oblasti“ – navodi se u ovoj biografiji. 

Prijavila trospratnu kuću i garažu

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije ministarka Jelena Tanasković prijavila je u svom vlasništvu ima trospratnu kuću od 276 kvadratnih metara i garažu od oko 30 kvadrata. Kao ministarka prima platu od oko 124.000 dinara i 36.000 dinara mesečno kao član tima za podršku pregovorima pri Ministarstvu za evropske integracije. 

BONUS VIDEO: Hoće li novi ministri ugasiti požare u svojim resorima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare