SNS
Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Deklaracija Srpske napredne stranke, predstavljena na javnoj sednici Glavnog odbora, novo je Sveto pismo za članove, a poželjno je i za one koji to nisu: propagira dalje širenje stranke i u skladu sa tim opštenarodno jedinstvo, borbu protiv mržnje i podela… Prema oceni sagovornika Nova.rs deklaracija je, zapravo, sve suprotno od navedenog.

Predstavlja najavu daljeg širenja stranke hegemona, uništavanje ostataka političkog pluralizma i objavu političkog rata manjini u Srbiji koja nije “član partije”. Treba li napomenuti da taj rat objavljuje neko ko je predsednik države, dakle predsednik i te male grupe građana?!

Da podsetimo, deklaracija je predstavljena u direktnom prenosu sednice Glavnog odbora SNS, kao prateći dokument ujedinjenja Aleksandra Vučića i Aleksandra Šapića i praktično najavio dalje širenje vladajuće stranke i zatiranje ono malo preostalih podela.

“Za nas je važno da radimo na jedinstvu Srbije, na ujedinjavanju po svim ključnim pitanjima i da ne dozvolimo da nam društvo i država budu podeljeni onako kako su decenijama, da ne kažem čak i vekovima, već da se borimo za jasnu većinu koja će da donosi rezultate”, rekao je Vučić.

Uz napomenu da će se po postulatima novog Ustava SNS procenjivati delovanje članova i da se pozivaju i oni koji to nisu da iz ljubavi i privrženosti prema svojoj otadžbini ove principe podrže, dobismo novi pravilnik poželjnog ponašanja u Srbiji. Dakle, ko poštuje deklaraciju koju su napisali Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić, privržen je domovini, a onaj ko ne poštuje…

Zvuči li poznato?

Kao Socijalistički savez radnog naroda

Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da i taj poziv i ta deklaracija i sve ono što vidimo starije građane Srbije neodoljivo podseća na ono što su već živeli u detinjstvu i ranoj mladosti.

Cvijetin Milivojević Foto: NOVA S

“Ja odavno pričam da SNS nije politička stranka, čak ni onakva kakav je bio Savez komunista, da ne pričamo o nekakvoj modernoj stranci. To je jedan front objedinjenih u borbi za nešto. Sad vidimo da je to borba protiv mržnje otelotvorene u opoziciji. To sve neodoljivo podseća na onaj Socijalistički savez radnog naroda, čiji smo članovi svi mi stariji nekad bili. Jer niko te nike pitao da li želiš da budeš član, to si automatski postajao onda kad napuniš 18 godina. Neko te tamo negde upiše. Isto kao što su decu upisivali u Savez pionira, pa od 14. godine u Savez socijalističke omladine. E sad izgleda svi mi treba da budemo članovi tog velikog fronta koji se zove SNS”, kaže Milivojević.

I tako dolazimo do toga da je, kako ističe Milivojević, Vučić objavio politički rat onom delu građana koji ne podržavaju njegovu politiku.

“Ovde nije reč o iskrenoj želji da se ujedine građani oko državotvorne politike, već oko politike Aleksandra Vučića. A obaveza je svih tih 750.000 članova SNS da podsete svog predsednika da je on ujedno i predsednik svih građana i da je na ovaj način objavio politički rat delu građana kojima je predsednik, a koji nisu članovi njegove stranke. U ovoj zemlji postoji Ustav i tu piše da se ne sme mešati funkcija predsednika stranke i predsednika države. Ova deklaracija nije pokušaj da se spreči podela, već da se još više podelimo – na one pravoverne koji su članovi SNS i one koji to nisu”, zaključuje Milivojević.

Božović: Još veće zatvaranje SNS i njihovih tajni

Sociolog Ratko Božović smatra da je ovom deklaracijom još jednom potvrđeno da u SNS postoji “superego i supervizija jednog čoveka, koji je sebi priuštio tu ulogu da je nepogrešiv”.

Foto: N1

“Sve što on čini je jedna homogenizacija, priprema za izbore i vlast, da nema ništa osim njega, njegove volje i ideje. Kod ove deklaracije niko zapravo ne zna šta je to, a moje mišljenje je da je upravo suprotno od onoga kako se predstavlja javnosti. Da umesto otvaranja idu na još veće zatvaranje tih svojih reka pristaša. Eto sad nismo saznali za šta je tačno kriv Stefanović, zašto je poneo ostavku. Mi ne samo da imamo tajnu državu, već imamo i tajnu najveću stranku u njoj. Zašto bi bilo tajna šta se dešava unutra? Zato mislim da je reč o zarvranju – ovo znači nastavak usisavanja manjih stranka poput Šapićeve, svakog disonantnog tona u Srbiji i onda zatvaranje – mi smo unutra i šta mi radimo je jedna velika tajna, zatvorena za druge, za javnost, za svaku kritičku misao”, kaže Božović i dodaje:

“Mi živimo košmar, koji svakog dana postaje sve strašniji”.

Ako ne podržiš, nema te

Glavno pitanje je, prema Božovićevom mišljenju, šta je sa onim drugim delom društva koji ne podržava SNS i njegovu deklaraciju?

“Znači ako ne podržiš, nema te. To je dalja polarizacija društva na one koji su za SNS, zatvoreni u tom radikalsko-naprednjačkom toru i koji će imati sve i oni koji su protiv i koji neće imati ništa, osim opozicije koja se stalno udaljava od jedinstva i gubi vreme. A vreme je naš najznačajniji resurs. U politici je glavno pravilo ili si sad tu i deluješ ili ne postojiš, a oni koji su nasuprot Vučiću nikako da shvate da nema vremena za gubljenje”, zaključuje Božović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar