Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tema svih tema u Srbiji trenutno je smena ministra vojnog i predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke Nebojše Stefanovića, a glavno pitanje je kada će se i na koji način to desiti. Sudeći prema statutu stranke ovu mogućnost imaju sam predsednik, Skupština SNS, Predsedništvo, ali i Glavni odbor, kome će na posletku najverovatniji i pripasti uloga "dželata" u slučaju Stefanović i to, prema svim najavama, za manje od dve nedelje.

Ono što se u ovom trenutku sa sigurnošću može reći jeste da Nebojša Stefanović broji svoje poslednje dane u Srpskoj naprednoj stranci.

Posle duge i vrlo uzbudljive sage o sukobu između aktuelnog ministra odbrane i predsednika stranke i države Aleksandra Vučića, jasno je da gledamo epilog.

Odbori Srpske napredne stranke danima unazad glasaju o nepoverenju Nebojši Stefanoviću, a neki izričito traže njegovu smenu. Dojučerašnji saradnici Nebojše Stefanovića okrenuli su mu leđa – jednoglasno.

Sada se samo čeka konačni paraf na ovu odluku, a pitanje je čiji će on biti.

Ko sve može da smeni Nebojšu

S obzirom na to da je Stefanović član Predsedništva, Glavnog odbora i nalazi se na čelu Gradskog odbora SNS, njegova smena mogla se obaviti na više načina.

Kad je reč o Nebojši Stefanoviću kao članu Predsedništva i Glavnog odbora, odluku o njegovom razrešenju trebalo je da donese Skupština SNS. S obzirom na to da se ona zbog korone stalno pomera i ne zna se tačno kada će biti, malo je verovatno da će se čekati da se sazove najviši organ stranke.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Idemo dalje. Statut SNS kaže da je između dve sednice Skupštine, koja se saziva na četiri godine, Glavni odbor najviši organ odlučivanja u stranci.

A Glavni odbor SNS, biće održan 29. maja, s tim što je prvenstveno najavljivano da će tema biti spajanje SNS i SPAS Aleksandra Šapića. To će, ovom prilikom, očigledno pasti u drugi plan.

Statut SNS kaže i da „u izuzetnim slučajevima Glavni odbor može da donese odluku iz nadležnosti Skupštine i to dvotrećinskom većinom od ukupnog broja članova“. Dakle, na Glavnom odboru može se doneti odluka o smeni Stefanovića, s tim što je pre donošenja odluke iz nadležnosti Skupštine, Glavni odbor dužan da pribavi mišljenje Statutarne komisije.

Stefanovića je mogao da smeni i predsednik Stranke Aleksandar Vučić, jer u statutu piše:

Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić. Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

„Predsednik stranke imenuje i razrešava poverenike i vršioce dužnosti predsednika gradskih i opštinskih odbora“.

A Stefanović je predsednik beogradskog odbora SNS.

Ipak, Vučić je na primeru Stefanović odlučio da pokaže svu svoju „demokratičnost“ pa je pozvao svih 169 odbora stranke da se izjasne, a on će poštovati njihovu želju…

Koraci za smenu 

Da zaključimo, Stefanovića od smene deli nekoliko koraka, a evo kojim bi redom sve moglo ići. Prvo se očekuje sednica Predsedništva, posle koje zaseda Glavni odbor i to prema svim najavama 29. maja. Na Glavnom odboru smena Stefanovića može biti tema, jer to svakako spada u domen „izuzetnih slučajeva“. Nakon glasanja Glavnog odbora, stvar u svoje ruke preuzima Izvršni odbor, koji na spisku zaduženja ima sprovođenje odluke Glavnog odbora, predsednika Stranke i Predsedništva, ali i odlučuje o razrešenju predsednika opštinskih i gradskih odbora.

I dođosmo do poslednje karike, a to je predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić, kao što je Nova.rs ekskluzivno i pisala.

Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

To je potpis, koji će zaključiti isključenje Nebojše Stefanovića iz stranke.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare