Vučić veći i Toma Momirović, Zoran Drobnjak, Vanja Udovičić, Zoran Babić
Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC, Arhiva

I nad Tomom ima Toma. Nakon što je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović u nekoliko navrata trenirao strogoću na svojim saradnicima (čitaj Zoran Drobnjak), koristeći se uličnim žargonom i psovkama, "naleteo" je na drugi kolosek obilaznice oko Beograda i Aleksandra Vučića. Slušaj sad, da naučiš nešto... ukorio ga je Vučić zbog bahatog odgovora građaninu koji se žalio na eksproprijaciju zemljišta i eto još jednog u nizu predsednikovih javnih disciplinovanja i ponižavanja saradnika...

Sve se odvija na svečanosti organizovane povodom puštanja u saobraćaj drugog koloseka obilaznice oko Beograda dužine 7,7 kilometara, od mosta na Savi kod Ostružnice do Orlovače. Zabrinuti građanin obraća se ministru Momiroviću zbog problema oko eksproprijacije. Ministar kaže „nema smisla zaista, složićete se da je ovo svečan čin“.

I tada nastupa predsednik.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Polako, ne slažem se, i ne interesuju me svečani činovi. Mogu da Vas zamolim da ostanete sa (direktorom Puteva Srbije Zoranom) Drobnjakom da u toku dana rešite problem, i da pošaljete meni pismo, pa ću ja sam proveriti. Ne interesuje me gde je problem – rešite problem“.

A onda se obratio Momiroviću:

„Da naučiš nešto. Najgore je kad ti se neko obrati, a tebi nije prijatno, i ti mu kažeš: „ovo je svečani trenutak“, šta me briga što je svečani trenutak, reši problem, slušaj sad“.

Predsedniče nemojte da me prodate

Postiđeni ministar ovog puta nije rekao „nemojte da me prodate“ kao što je onomad rekao direktoru Puteva Srbije Zoranu Drobnjaku i njegovom saradniku Miodragu Jociću, u vanrednoj kontroli radova upravo na izgradnji obilaznice oko Beograda.

Foto: NOVA S

„Došli ste ko Mesi i Ronaldo, daj završite to, je*ote“. Čovek ima problem, hoćete da vam ja menjam sijalice? To mi je prvi penal, nemojte tu da me prodate“, reči su Tomislava Momirovića, koje su danima zabavljale javnost, nakon što je snimak dospeo na društvene mreže.

Nije to juče izgovorio Momirović, ali nije isključeno da je pomislio. Svakako se priključio listi onih saradnika koje je Aleksandar Vučić javno kritikovao i disciplinovao.

Ko pije, a ko se bahati

Drobnjak je i kod Vučića bio na tapetu i to nekoliko puta. Predsednik Srbije je tokom posete radovima na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin, ušao sa njim u polemiku oko dužine puta, da li je 90 ili 105 kilometara. Ranije ga je Vučić prozivao zbog kašnjenja na sednicu Vlade, a isticao je često za svog saradnika da je sklon kojoj „čašici više“, te da ne zna ni gde bi putevi trebalo da idu.

„Ja znam da je Drobnjaku juče bilo najlepše kad je išao da rešava probleme u Donjim Banjanima. Tamo su mu seljaci dali četiri, pet, šest čašica, ali ja sam to odobrio da ne bude da je on kriv. Drobnjak voli koju čašicu više, ali dobro radi. A jednu si popio i za mene Drobnjak“, pitao je Vučić jednom prilikom direktora Puteva.

Foto:Nemanja Jovanović

I bivši v.d direktor Koridora Srbije Zoran Babić, bio je disciplinovan i to više puta.

„Koliko puta sam ti rekao Babiću šta bre ideš na otmena letovališta na Brionima i na Hvaru. Imaš druga na Brionima? Nađi druga u Sopotu a ne na Brionima, jer naš narod nema druga na Brionima“, kritikovao ga je Vučić zbog odabrane destinacije za letovanje.

Prozvao ga je Vučić i zbog nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, zato što nikada porodici nije izjavio saučešće.

„Moj po­sao je da izra­zim sau­če­šće lju­di­ma, šta sam dru­go mo­gao da ura­dim. Ko­li­ko je me­se­ci pro­šlo, a to ni­je ura­dio onaj ko je tre­ba­lo to da ura­di. Sti­gao si da odeš u Gr­č­ku, Pe­tro­vac, Brio­ne i Mi­n­hen, a ni­si u Knja­že­vac. Za­što je bi­lo te­ško da ode­te do po­ro­di­ce i izja­vi­te sau­če­šće“, rekao je Vučić u jednom od svojih gostovanja na televiziji Pink.

Vanja, znaš li čiji si? 

Ostaće upamćeno i kako je ministru Vanji Udovičići rekao da ne zna kojoj naciji pripada.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Vanji je teško da ustanovi kojoj naciji pripada. Ne mogu da kažem da je kao svi Srbi, pošto teško da bih mogao da kažem da je Srbin. Čovek voli da kuka, to je neverovatno”, rekao je Vučić, upitavši Udovičića:

„Vanja, je l’ nešto nije istina?“

„Predsedniče, sve je istina što kažete“, odgovorio mu je Udovičić.

Kritikovao je Vučić i bivšeg ministra ekologije iz redova socijalista Gorana Trivana.

„Pitao sam Anu Brnabić da li je živ ministar nadležan za životnu sredinu, da se javi, kaže nešto, pita nešto građane“, rekao je tada Vučić.

Zašto niste štitili Anu? 

U septembru 2018. godine, na sednici GO SNS u Sava centru, Vučić je kritikovao stranačke funkcionere i zbog toga što nisu stali u odbranu Ane Brnabić, koju su prozivali predstavnici opozicije. On je tom priliko rekao da stranka mora da ima borce, koji će se rečima boriti „za normalnu Srbiju“. U svom govoru posebno se osvrnuo na neaktivnost člana predsedništva i gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

„Gde smo reagovali kada je jedan od lidera zapretio premijerki, koju ste vi izabrali ovde, jer sam vas prvi pitao da ovlastimo poslaničku grupu da joj da podršku, silovanjem. Što Milune nisi održao konferenciju za štampu u Čačku? Zgrožen sam, neću da prete našim sestrama, ćerkama, majkama silovanjem“, rekao je tada Vučić.

Odgovora, naravno, nikad nije bilo…

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare