Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Odluka Grada Beograda da u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića građanima podeli zastave, mogla bi da udalji ljude od njenog kulta i da kod određenog dela populacije stvori utisak da je i ona postala partijski simbol, ističu analitičari za Nova.rs, dok ekonomista Petar Đukić navodi da ne vidi svrsishodnost ovog poteza.

„Sa ekonomskog stanovišta, ta odluka mi nije jasna. Nema nikakvog opravdanja za nju. Ne znam zašto se deli 10 hiljada zastava? Zbog čega to nisu pretvorili u 10 hiljada rukavica, sredstava za dezinfekciju ili kutija sa vitaminima i to podelili građanima“, upitao je on.

Đukić dodaje da sve mere koje se donose u vreme „korona krize“ treba pažljivo razmatrati, jer su brojni građani ugroženi zbog njenog klasnog karaktera.

„Novac je bolje uložiti u pomoć građanima kojima će posle ove krize biti teško da ‘stanu na noge’ ili poslodavcima kojima će posao propasti. Umesto 100 evra i zastave, novac bi trebalo potrošiti na građane kojima je on trenutno najpotrebniji“, rekao je Đukić.

Sociolog Ratko Božović ističe da su zastave prisutne onda kad nema istinskog života.

„Zastave su relikti ideološkog. Vidite da su tragovi toga još uvek prisutni. To jeste prisvajanje nacionalnih simbola i pretvaranje istih u partijske. Ali, to me ne iznenađuje, jer mi imamo partijsku državu. U takvoj državi ne možete da imate drugačije simbole“, rekao je Božović.

On dodaje da vladajućoj stranci do sada ništa pametno nije palo na pamet.

„Ne očekujem bilo kakav pravdoljubivi čin sa njihove strane u odnosu na građane. To ne može da se čini iz ugla partijske države. Meni se ne sviđa ta njihova imaginacija, jer ona nije ni malo kreativna, već puko ponavljanje istog. Njima je važno kako nešto izgleda spolja, a ne unutra. U propagandi je najvažnije kako da se nametne da jeste i ono što nije. Zastave su dobar znak tog likovnog označavanja. To je verovatno još jedan način da se podrži onaj jedan koji odlučuje o svemu kako bi neometano nastavio to da čini. Jer, on je ravno zastava, a zastava je ravno država“, ističe Božović.

Istoričarka: Sramotno je da uzmem zastavu, a ne masku

Istoričarka Ljubinka Trgovčević podseća da je zastava simbol nacije i da ona ima funkciju da okupi ljude, te da trenutna situacija nije pogodan momenat kad bi trebalo građanima donositi srpsku trobojku zbog kontraefekta koji takva inicijativa može da proizvede.

„Zastave  su proizvod 19. veka i nacionalnih pokreta iz tog doba. Međutim, kod nas je problem što se ljudi još uvek navikavaju na ovu zastavu, zbog toga što je naša država menjala zastave više puta tokom istorije. Stoga zastava nema dugi kontinuitet da bi bila tako snažan homogenizujući faktor u ovom vremenu. Ipak, treba reći da je ona veoma važan element u razvijanju patriotizma i ujedinjenju jedne političke zajednice“, rekla je ona.

Trgovčević je naglasila da nije sigurna koliko je potrebno u ovom trenutku deliti zastave, jer se se Srbija nalazi u zdravstvenoj krizi, gde su svi izjednačeni, bez obzira na političke, verske i druge razlike.

„Zastava u ovom trenutku nema funkciju kakvu ima u vreme nacionalnih praznika, kad je ona veoma važan simbol za postojanje jedne države. Besmisleno je deliti je građanima u ovom trenutku. Bez obzira koliko ona košta, u ovoj situaciji su ljudima potrebne neke druge stvari. Sramotno je da ja uzmem zastavu, a da ne dobijem masku“, napominje ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram