Foto: Nova.rs

Danas je održana konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije, a opozicija se zvanično vratila u parlament. Očekivanja su velika, međutim, sagovornici Nova.rs kažu da su dometi opozicionih stranka u ovakvom odnosu snaga, kakav trenutno imamo u parlamentu - minimalni. Prema njihovom mišljenju, opozicija svoj povratak u skupštinu može da iskoristi samo za povećanje svoje vidljivosti i prepoznatljivosti, jer mogućnosti da “proguraju” neke svoje predloge i rešenja gotovo da ne postoje.

Skoro četiri meseca od izbora koji su u Srbiji održani 3. aprila, parlament se konstituisao. Danas su potvrđeni poslanički mandati, a sutra bi trebalo da bude izabrano i skupštinsko rukovodstvo.

Prema onome što do sada znamo, predlog Srpske napredne stranke za predsednika Narodne Skupštine je Vladimir Orlić, jedan od poslanika vladajuće stranke koji se u prethodnom sazivu najviše izdvajao po napadima kako na opoziciju, tako i na javne ličnosti koje su kritikovale režim.

Opozicija je dobila tri od sedam potpredsedničkih mesta, a kandidati za ove pozicije su potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, general Božidar Delić ispred koalicije NADA i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Opozicioni glasači od povratka opozicijeu parlament očekuju mnogo, međutim, nameće se pitanje koliki je zaista njihov domet u ovakvom sazivu.

Politikolog Boban Stojanović za novine “Nova” kaže ne veliki.

Boban Stojanovic
Boban Stojanović Foto:FoNet/Božana Pavlica

“Mogu možda malo da budu vidljiviji i da neki novi poslanici izgrade svoja imena, postanu prepoznatljiviji i da malo na taj način personalno ojačaju opoziciju. I naravno, biće prilike za neku debatu – za koju ipak ne mislim da će biti ravnopravna i koju će vladajući poslanici na svaki način pokušati da uguše. Ne očekujem ništa više od toga. A plašim se da će opozicija parlament vise koristiti za međusobne obračune nego za obračune sa vlašću. Čime će samo stvoriti jaz i odbojnost kod birača koji ne žele da slušaju te međusobne prepirke”, kaže Stojanović.

Maksimalno korišćenje vremena za govornicom

Marketinški stručnjak Igor Avžner smatra da jedino što u ovom sazivu opozicija može i treba da uradi jeste da se koliko-toliko ujedini, makar u skupštinskim nastupima. Ništa više od toga.

IZBORI BEOGRAD. Centar Beograda opoziciji, predgrađe naprednjacima, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Igor Avžner Foto: Nova S

“S obzirom da nemaju mogućnosti da preko glavnih medija dođu do biračkog tela, trebalo bi bar da pokušaju da naprave plan nastupa u skupštini, koji bi trebalo da bude koordinisan tako da se u diskusijama na teme koje su opoziciji bitne pojavljuju sve opozicione stranke. Nema mnogo veze da li su ultra desno, desno, centar ili levo. Mi imamo jedan naopačke okrenut sistemm koji treba vratiti u normalu. Pritom, ne treba krenuti od nule nego iz minusa da bi se ova država vratila u normalu”.

Kad je reč o mogućnostima opozicije da predlaže i nametne nek anova zakonska rešenja, Avžner kaže da su one vrlo male.

“S obzirom na to da opozicione stranke nemaju ne znam kakvu snagu, osim ako nema dogovora sa pozicijom, ne vidim na koji bi način neki njihov predlog u skupštini mogao da se probije. Opozicija pre sveg aima kritičku ulogu i videli smo do sad da nikada unazad 20 ili 30 godina nijedan predlog opozicije nije dočekan na velika vrata ili podržan od većine. Zato je jedino na čemu opozicija treba da radi jeste da se ujedine u svojim nastupima u skupštini, da dobijaju najveću moguću minutažu da kažu šta imaju u prenosima u medijima u kojima do sad nisu imali pristup”, zaključuje Avžner.

Ko je novi predsednik skupštine

Kad je reč o novom predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću, „proslavio“ se nakon što je devet profesorki sa Akademije vaspitačko-medicinske strukovnih studija Kruševac – odsek Ćuprija, među kojima je bilo i samohranih majki, dobilo otkaz da bi na njihovo mesto došli upravo Orlić i njegov kolega Aleksandar Martinović.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs,TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

O medijima je, na primer govorio ovako:

“Tajkunski mediji i njihovi saučesnici, koji svi skupa služe jedino tome da besomučno vode hajku kroz bedne pokušaje da kriminalizuju i oklevetaju jednu porodicu – sad zapomažu iz jame koju su drugima kopali”.

A o kolegama iz opozicije, na primer, ovako:

„Nije Vučić, već je Tadić, doveo na vlast tajkunčine i lopuže poput Dragana Đilasa, da krčme i arče državne resurse, preprodaju TV-sekunde, otimaju na stotine miliona evra od naroda koji su žuti grofovi ostavljali bez posla i bilo kakve budućnosti. Nije Vučić, već je Tadić, lezilebovićima i nesposobnjakovićima poput svog posilnog Vuka Jeremića dao u ruke da državu za sva vremena upropaste diletantskim pitanjima pred MSP”.

BONUS VIDEO: Selaković saopštava odluku Predsedništva SNS o kandidaturi Orlića za predsednika Narodne skupštine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar