Skupština slobodne Srbije, Dragan Đilas, Dragan Djilas, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac
Foto: Goran Srdanov/Filip Krainčanić/Dragan Mujan/Nova.rs

Skupština slobodne Srbije, po svemu sudeći, ići će na listu Stranke slobode i pravde, Demokratske i Narodne stranke, saznaje list “Nova”. O ovome se pregovara već izvesno vreme, a sastanak održan u subotu završen je tako da se može reći da je dogovor načelno postignut. Ono što se još ne zna jeste ko će biti predsednički kandidat opozicije. Kako saznajemo, trenutno se meri rejting za nekoliko imena, a konačna odluka može se očekivati najverovatnije do sredine januara. Ista situacija je i sa potencijalnim kandidatom za gradonačelnika Beograda.

– Sastanak u subotu, kojem su prisustvovali lideri SSP, DS i Narodne stranke i predstavnici Skupštine slobodne Srbije, protekao je u dobrom tonu i može se reći da su na korak do dogovora da zajedno nastupe na sledećim izborima. Kad je reč o detaljima dogovora, među prvih 30 na listi za parlamentarne izbore biće 10 nestranačkih ličnosti – kaže sagovornik lista „Nova“.

Kako dalje saznajemo, Skupština slobodne Srbije predložiće najmanje pet od pomenutih 10 ličnosti, a nije isključeno da taj broj bude i veći.

Kad je reč o predsedničkim izborima i potencijalnom kandidatu ove liste, dogovor još nije postignut. Nekoliko imena je u opticaju i za sve njih se rade istraživanja javnog mnjenja, meri se njihov rejting među biračima. Među njima je i dalje Miodrag Zec, od kojeg stranke ne odustaju, iako je javno rekao da neće biti predsednički kandidat.

– Mislim da bi konačnu odluku mogli imati ne baš u narednih nekoliko dana, niti oko Nove godine, ali najverovatnije do sredine januara – ističe sagovornik novina „Nova“.

Razgovara se i o potencijalnom kandidatu za gradonačelnika. Zasad se zna da će to biti nestranačka ličnost i čovek koga Beograđani prepoznaju i cene. Takođe, radi se i na formiranju izbornog štaba i na angažovanju što većeg broja kontrolora izbornog procesa.  Kad je kontrola izbora u pitanju, očekuje se da sve opozicione liste po tom pitanju sarađuju. Podsetimo, ranije je bilo govora i o podeli kvota među strankama ovog bloka, što je bio i glavni kamen spoticanja dogovoru o koaliciji.

U konačnici, prema nekim informacijama lista “Nova”, dogovoreno je da SSP i njegovim partnerima na listi za parlamentarne izbore pripadnu 94 mesta, a po 73 Demokratskoj stranci i Narodnoj stranci, s tim što će na njihovim kvotama biti i članovi manjih pokreta. Na primer, na kvoti SSP biće i članovi PSG, PzP, sindikata Sloga. Na kvoti NS bi trebalo da bude Pokret slobodne Srbije.

BONUS VIDEO: Božo Prelević o političkom hohštapleraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar