Foto: N1

Zbog donošenja zakona o referendumu i eksproprijacij sutra će širom Srbije biti blokirane saobraćajnice i to duže od jednog sata. Tim povodm oglasila se i Skupština slobodne Srbije, koja je pozvala građane da izađu na proteste.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

,,Poštovani građani,

Naša vlast je mnogo puta pokazala da ne zna mnogo o ljudskim pravima.

Aleksandar Vučić tvrdi da se demonstracije moraju prijaviti da bi bile dozvoljene. To nije istina. Zakon o javnom okupljanju (član 13) izričito garantuje spontana mirna okupljanja, koja su neposredna reakcija na određeni događaj. Mi protestujemo protiv zakona o referendumu i o eksproprijaciji zbog njihovih nepravičnih i nepoštenih odredaba. Evropski sud za ljudska prava je u mnogim svojim presudama utvrdio da su sankcije kojima vlast preti zbog učešća u neprijavljenim demonstracijama, protivne osnovnim ljudskim pravima, među njima slobodi mišljenja i slobodi okupljanja.

PROČITAJTE JOŠ

Aleksandar Vučić se, pre neki dan, prvi put otkad je na vlasti, pozvao na slobodu kretanja. Priznaje tu slobodu za članove SNS, nama ne priznaje slobodu mišljenja i okupljanja. On jeste završio Pravni fakultet, ali nije postao pravnik. Inače bi mu bila poznata presuda Evropskog suda pravde koji sudi državama članicama EU. On nas ubeđuje da nas tamo vodi. Tom presudom je utvrđeno da su osnovna ljudska prava jača od slobode kretanja i ljudi i robe. Kad su demonstranti blokirali put koji preko Austrije, povezuje Nemačku i Italiju, na 30 sati – prevoznici su zatražili od austrijskih vlasti naknadu štete. Odbijeni su. Evropski sud pravde je utvrdio da se međunarodni put može blokirati ako se time čuvaju sloboda izražavanja i sloboda okupljanja, da je obustava saobraćaja, koja je trajala 30 sati srazmerna zaštiti ovih osnovnih prava.

Zašto bismo verovali lažljivim režimu?

Mi pozivamo na miran protest zbog legitimnih prava koja su nam ugrožena, dok oni lažu o teroru.

Mi stojimo, oni nas batinaju. Kad se branimo, govore o našem nasilju.

Lažu.“

Zaključuje se u saopštenju.

 BONUS VIDEO: Đukanović poziva na proteste za Rio Tinto

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare