Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsedništvo Skupštine Kosova prihvatilo je zahtev poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) i grupe poslanika da se danas u 15 časova održi vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o, kako se navodi, "dovođenju u opasnost prijateljstva sa SAD" od Vlade Kosova.

Potpredsednik Skupštine Kosova iz redova DPK Memlji Krasnići je medijima rekao da je Skupština dužna da se sastane i raspravlja o tom pitanju „jer je ovo najniža tačka odnosa sa SAD“.

„Sada svakog dana imamo izjave američkih zvaničnika ne samo o suspenziji (finansijskih) sredstava, već i mogućem povlačenju vojnih snaga sa Kosova. Skupština ima obavezu da se sastane povodom ovog pitanja. Mi kao opozicija ne možemo ostati skrštenih ruku u odnosu na ova kretanja“, kazao je Krasnići.

SAD insistira da Kosovo u potpunosti ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, a ne samo delimično, na uvoz sirovina, kako je to najavio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Senatora Dejvid Perdju naveo je na Tviteru da Priština mora da uradi svoj deo posla i ukine takse nametnute Srbiji uz komentar da je vreme da se 650 američkih vojnika na Kosovu “vrate kući”. Njegov tvit potom je retvitovao sin predsednika države Donald Tramp Junior, uz napomenu da se slaže sa tim.

Kako su preneli mediji, juče su na snagu stupile sankcije, koje su prištinskim vlastima nedeljama unazad najavljivali zvaničnici SAD, ako ne ukinu takse na srpsku robu. Sankcije su stupile na snagu s obzirom na to da je obustavljen program Milenijum čelindž korporejšn (MC C) sa investicijama na Kosovu u vrednosti od oko 200 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram