Siniša Mali Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Ministar finansija Siniša Mali već dve godine radi na izradi novog doktorata, a nakon što mu je Beogradski univerzitet zbog plagiranja oduzeo titulu doktora. Mali se pohvalio da je doktorske studije upisao u Košicama, u Slovačkoj, te da mu je odobrena tema za doktorski rad.

Siniša Mali, aktuelni potpredsednik Vlade i ministar finansija, dugo nije mogao da se pomiri sa odlukom Univerziteta u Beogradu da njegov doktorski rad proglasi za plagijat. Titulu doktora probao je da povrati i preko Upravnog i preko Ustavnog suda, ali u tome nije uspeo.

Mali je u najsvežijoj biografiji, objavljenoj na sajtu Vlade, naveo da je u septembru 2020. upisao doktorske studije na Tehničkom univerzitetu u Košicama, u Slovačkoj. Kako piše, on tamo pohađa studijski program “finansije”, a u avgustu ove godine položio je tzv. „dissertation exam“ kojim se odobrava tema za doktorski rad.

Inače, Siniša Mali je prvi ministar kome je poništen doktorski rad zbog plagiranja. Prvi put, Senat Univerziteta to je učinio 2019. i to na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB, koji je utvrdio da je njegova doktorska disertacija plagijat. Odluka je bila jednoglasna.

Kako je tada navedeno u obrazloženju, Siniša Mali je doslovno preuzimao test iz disertacije Stifanosa Hailemariama, prevodeći ga sa engleskog na srpski.Od 35 stranica u kojima je utvrđeno preuzimanje teksta, 30 stranica sadržalo je preko polovine preuzetog teksta, od čega su 16 strana cele ili skoro cele preuzete.

Odbor je zaključio i da je Mali doslovno preuzimao tekst iz knjige “Novi modeli privatizacije u Srbiji”, koautora Borisa Begovića, Boška Živkovića i Boška Mijatovića. Ni ova knjiga nije u radu citirana, niti se nalazi u spisku literature, a preuziman tekst nije označavan korišćenjem znaka navoda, pisalo je u rešenju.

Siniša Mali Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon žalbe Malog, odluku BU poništio je Upravni sud iz proceduralnih razloga, da bi u decembru 2021. Univerzitet doneo istu odluku.

Mali je potom preko svog advokata podneo inicijativu i pred Ustavnim sudom, a za ocenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih akata Beogradskog univerziteta, koji se odnose i na postupak oduzimanja zvanja zbog izrečene mere javne osude i postupak utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova.

Iako je njegova inicijativa delom prihvaćena, zvanje doktora mu nije vraćeno.

Nakon što mu je i drugi put poništen doktorat, Siniša Mali je izjavio da je reč o političkoj odluci i dodao da veruje u svoj rad. On je rekao da se ne plaši, jer “zna da je istina na njegovoj strani”.

„Uvek mi je bilo važno da stičem novo znanje, jer je to jedina stvar u životu koju vam niko ne može oduzeti. Ponosan sam na sve što sam naučio u poslednjih 20 godina, koliko se aktivno bavim ekonomijom i finansijama. Za to vreme sam uspeo da položim i najteže stručne, međunarodne ispite iz tih oblasti, koji važe za prestižne u svetskim ekonomskim krugovima. Želeo sam da na taj način dodatno unapredim svoje znanje“, naveo je Mali.

BONUS VIDEO Da li je slučaj doktorata Malog otvorio Pandorinu kutiju spornih diploma?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare