Foto: EPA-EFE/EDVARD MOLNAR

Zašto je MUP danas odlučio da pošalje dodatne snage policije i Žandarmeriju u Šid? Sagovornici Nova.rs kažu da je dobro da policija uvodi red tamo gde postoje tenzije, ali da se problem javlja kada to postane deo političke kampanje posebno ako ona dolazi iz samog vrha vlasti.

Direktor Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimir Cucić u izjavi za Nova.rs tvrdi da je sitacija u Šidu, ali i svim ostalim prihvatnim centrima u Srbiji mirna. Ipak, podržava najave o pojačanom prisustvu policije u tom mestu na granici sa Hrvatskom, jer će to, kako ocenjuje, umiriti narod.

„Ako, i treba da bude više policije“, tako komentariše izjavu predsednika Srbije je da će prisustvo policije u Šidu od sutra biti značajno povećano kako bi u tom gradu obezbedili red i mir nakon više slučajeva upada migranata u kuće i na imanja.

Miodrag Ćakić iz organizacije Refugee aid Serbia, za Nova.rs ocenjuje da je najava predsednika Vučića upravo dokaz da situacija u Šidu „nije naivna“.

„Postavlja se pitanje koga policija treba da štiti – narod od migranata ili migrante od krijumčara“, ukazao je Ćakić.

Analitičari: Žandarmerija potrebna, pompa nije

Prema oceni vojnog analitičara, Aleksandra Radića, odluka o raspoređivanju specijalnih jedinica je prirodno postupanje, jer je zadatak žandarmerije da interveniše u slučaju narušavanja javnog reda i mira:

„Za ovakve situaciju je potpuno u redu da oni reaguju. Nisu problem pljačke, već uznemirenost javnog mnjenja. Stoga, ako se ne pokaže odmah da država funkcioniše, imaćemo ozbiljnu krizu. Zato što su ljudi su preosetljivi i ako se odmah ne reaguje, to može dovesti do stavaranje teorija zavere kako država štiti migrante i situacije ‘mi protiv njih'“, objašnjava Radić.

Situacija sa migrantima u Šidu, kaže Radić, poprimila je nepotrebnu medijsku pompu. On smatra da nije posao predsednika da objavljuje ovakve vesti:

„To je zaduženje ministra unutrašnjih poslova. Dobro je da žandarmerija bude viđena tamo, ali bez stvaranja te medijske slike. Poenta je da lokalno stanovništvo vidi žandarmeriju u Šidu“, zaključio je Radić.

Za političkog analitičara, Cvijetina Milivojevića, Vučićeva izjava liči na „predizborni balon“ čiji je cilj da pokaže građanima kako njihov predsednik brine o državi.

„On želi time da naglasi kako brine da ne bude previše migranata u Srbiji i kako se ugledao na Orbana i Kurca. To je poruka koja nije upućena samo radikalnoj desnici već i biračima koji su naklonjeni desnom centru. On želi da istakne kako je veliki Srbin, uprkos tome što ga neki optužuju da je eurofanatik“, opisuje Milivojević i dodaje da je javnost bila upoznata sa problemima u Šidu i letos, ali da tada niko nije reagovao