Foto: Printscreen N1

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je da tempo pristupanja Srbije Evropskoj uniji zavisi od borbe protiv korupcije, slobode medija i vladavine prava.

Šib je u intervjuu za za „Juropijen vestern Balkan“ rekao da je uveren da će nova Vlada Srbije, na osnovu veoma snažnog mandata koji je dobila na izborima, ispuniti svoje obaveze i povećati tempo reformi.

„Spremni smo da pomognemo što je više moguće, sa našim sredstvima i sposobnostima. Tempo pregovora o pristupanju zasniva se na napretku u ključnim oblastima neophodnih reformi, kao što su borba protiv korupcije, sloboda medija i vladavina prava“, istakao je Šib.

Prema njegovim rečima, Nemačka snažno zagovara perspektivu članstva u EU svih zemalja zapadnog Balkana i, samim tim, neophodnih reformi koje pomažu državama da se pripreme za članstvo.

Navodeći da proširenje ostaje visoko na dnevnom redu Nemačke tokom predsedavanje EU, Šib je izrazio nadu da će se postići napredak u procesu pristupanja Severne Makedonije i Albanije.

„Uveren sam da će pregovori o pristupanju sa Srbijom takođe napredovati tokom našeg predsedavanja. Srbija je ta koja određuje tempo ovog napretka. Ohrabrujem sve relevantne aktere u Srbiji da se hrabro prihvate reformi na koje se Srbija obavezala u okviru pregovora o pristupanju, posebno kada je reč o vladavini prava“, poručio je Šib.

On je istakao da je polazni stav isti, da je budućnost zapadnog Balkana u EU i da je u snažnom interesu EU da Srbija bude stabilna i prosperitetna.

Šib je rekao da je EU najveći donator Srbije, ali da to ne znači da članice EU ne treba da neguju saradnju sa važnim partnerima poput Kine, te da ohrabruju Srbiju da održava prijateljske odnose sa svim zemljama.

„Kao država koja pregovara o članstvu, Srbija treba da deli ključne evropske vrednosti i od nje se očekuje da se usaglasi sa spoljnom politikom EU, poput nedavne Deklaracije Visokog predstavnika u ime EU o nacionalnom bezbednosnom zakonodavstvu o Hongkongu koji je usvojio Kineski nacionalni narodni kongres“, naveo je Šib.

Kada je reč o pitanju Kosova, on je izrazio uverenje da će Beograd i Priština „iskoristiti momentum kako bi zajedno sa specijalnim predstavnikom Miroslavom Lajčakom počeli da rešavaju kontroverzne teme koje su još na stolu“.

„Cenim inicijativu naših američkih prijatelja za postizanjem napretka u oblasti ekonomije i povezanosti. Takođe cenim sve napore da se stvori atmosfera koja će podstaći dijalog o normalizaciji u Briselu“, istakao je Šib.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare