Foto: shutterstock By goja1

Srbija nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa EU za šest meseci tokom kojih su otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom, usvojena nova metodologija proširenja i Crnoj Gori otvoreno poslednje pregovaračko poglavlje. Dok se prošle godine, kada je Srbija po prvi put otvorila samo jedno poglavlje, moglo spekulisati da je u pitanju nedostatak političke volje država članica EU, sada izgleda mnogo jasnije na kojoj je strani odgovornost.

European Western Balkans navodi da je njihovom portalu potvrđeno da je Savet Evropske unije, koji čine ministri država članica i koji donosi konačne odluke o fazama procesa pristupanja, razmatrao nekoliko pregovaračkih poglavlja koje je Srbija spremna da otvori, ali da na kraju nije doneta nijedna pozitivna odluka. Mediji prenose da je najmanje šest država članica bilo protiv otvaranja novih poglavlja sa Srbijom, uključujući Nemačku, Švedsku, Holandiju i Bugarsku.

Na upit EWB da li je uzrok odluke o izostanku zelenog svetla za novo poglavlje stanje u oblasti vladavine prava, na koje iz Evropske unije već neko vreme stižu zamerke, iz Saveta EU odgovaraju da napredak u poglavljima vezanim za vladavinu prava i osnovna prava, kao i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ostaju od ključnog značaja i nastavljaju da utiču na tempo pregovora o pristupanju.

I u Evropskoj komisiji, koja u ime EU vodi pregovore sa državama kandidatima, kažu za EWB da je “tempo pregovora određen tempom reformi i pripremama za članstvo u državi kandidatu”.

Kako ova institucija ocenjuje tempo reformi upravo u oblastima koje Savet ocenjuje ključnim za napredak, Poglavljima 23 i 24, koja se odnose na nezavisnost pravosuđa, osnovna prava i pravosudnu saradnju sa EU, mogle se videti u takozvanom “non-pejperu”, neformalnom izveštaju koji Komisija sastavlja na svakih šest meseci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare