Zoran Đinđić Foto:EPA PHOTO/EPA/MZWELE/STR/mz

Na današnji dan pre 19 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će, zajedno sa članovima Vlade, položiti venac u dvorištu zgrade Vlade, na mestu na kojem je ubijen Đinđić.

Delegacija Demokratske stranke, na čelu sa Zoranom Lutovcem, položiće vence na grob Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Koalicija „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ najavila je i „Šetnju za Zorana“, koja će početi u 10.30 kod Malog Tašmajdana, ispod Pravnog fakulteta u Beogradu.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović.

Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek. Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Đinđić je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Bonus video – Zašto država ćuti na peticiju za pomilovanje osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića 

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare