Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Deo opozicije okupljen oko koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" i beogradske grupacije "Ujedinjeni za pobedu Beograda" organizovaće sutra šetnju u čast Zorana Đinđića.

Kako je rečeno našem portalu, šetnja u čast ubijenog premijera Srbije održaće se sutra u 11 sati kod Malog Tašmajdana, odnosno parka kod Pravnog fakulteta. Okupljeni građani će, kako se navodi, uputiti ka Novom grobolju, gde će održati počast ubijenom premijeru.

Pročitajte još...

Pre devetnaest godina, 12. marta 2003. godine, u dvorištu zgrade Vlade, ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić. Za njegovo ubistvo osuđeni su pripadnici Zemunskog klana i Jedinice za specijalne operacije. Politička pozadina ubistva, međutim, do danas nije rasvetljena. Za to nijedna vlast do danas nije imala političku volju. Javnosti je ostao nepoznat i sadržaj dokumenata na osnovu kojih je napisan izveštaj „Koraćeve komisije“ o ubistvu premijera.

Prvi demokratski premijer nakon petooktobarskih promena i pada režima Slobodana Miloševića, ubijen je ispred zgrade Vlade Srbije. Pogođen je sa dva hica u grudi oko 12:45.

Đinđić je bio prvi demokratski premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine kada je na vlast došla Demokratska opozicija Srbije ( DOS ). U tom periodu pokrenut je proces demokratizacije društva, ekonomskih i socijalnih reformi.

Đinđić je bio i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora.

Od januara 1994. godine do ubistva bio je predsednik DS.

Sahranjen je 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija.

U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

BONUS VIDEO: Zašto država ćuti na peticiju za pomilovanje osuđenog ubice premijera Zorana Đinđića 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram