Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Američki senator Rend Pol, napisao je da na društvenoj mreži Tviter da je došao trenutak da se posle mnogo godina američke trupe povuku sa Kosova, dok bivši komandant komande američke vojske za Evropu, general Ben Hodžes smatra da bi takva odluka predstavljala veliku grešku.

Pol je naveo da bi je neophodno ohrabriti Kosovo da „okrene novu stranicu kako bi radilo sa Srbijom na trajnom miru“.

„Vreme je da posle toliko godina vratimo naše trupe kući“, napisao je Pol na Tviteru.

Njegov tvit, usledio je kao reakcija na pisanje drugog američkog senatora, Dejvida Perdjua, koji je na pomentoj društvenoj mreži napisao da američke trupe više od dve decenije pomažu u održavanju mira između Kosova i Srbije.

„Sada, sa istorijskim napretkom, Kosovo mora da uradi svoj deo i ukine sve carine nametnute Srbiji. Ako Kosovo nije potpuno posvećeno miru, onda bi SAD trebalo da preispitaju svoje prisustvo tamo“, smatra Perdju.

S druge strane, bivši komandant komande američke vojske za Evropu, general Ben Hodžes smatra da bi povlačenja trupa sa Kosova bila greška.

„Povlačenje trupa pre primene sporazuma bi bilo kao kad biste na klupu poslali startnu petorku u četvrtoj četvrtini kada ste u naletu i treba da povedete“, objasnio je on.

Podsetimo, ideju o povlačenju američkih trupa sa Kosova podržao je i sin predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp Mlađi, koji je, takođe retvitovao stav senatora Dejvida Perdjua, navodeći da Priština mora da uradi svoj deo posla i ukine takse nametnute Srbiji uz komentar da je vreme da se 650 američkih vojnika na Kosovu „vrate kući“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram