Selaković: Vlada će odlučiti o opozivu ambasadora u Varšavi

Politika 19. maj. 202123:59
Podeli:
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da će Vlada odlučivati o opozivu ambasadora u Varšavi Nikole Zurovca koji je bez konsultacija sa Beogradom potpisao pismo podrške poljskoj LGBT zajednici.

POGLEDAJTE JOŠ:

Selaković je za Kurir rekao da je danas trebalo da bude u Poljskoj, ali da su dan ranije poljski zvaničnici počeli da mu otkazuju sastanke u Varšavi.

„Tada smo saznali da je razlog postupanje našeg ambasadora, koji je potpisao peticiju, nije sad važno o čemu, a smatra se da država stoji iza onoga što učini njen ambasador. On se nije konsultovao ni sa kim, a očekivala se ministarska poseta“, kazao je Selaković.

Naveo je da tu peticiju „nisu potpisale ni sve članice EU“ i dodao da njegova poseta Varšavi nije otkazana, nego odložena.

„Moj potez je da ambasador bude pozvan na konsultacije, a vlada odlučuje o smeni. U diplomatiji svaka reč obavezuje. Poseta Poljskoj će biti ponovo organizovana u skorom roku“, rekao je šef srpske diplomatije.

Zurovac je potpisao pismo podrške LGBT zajednici sa još 40 ambasadora drugih zemalja, uglavnom članica EU, što je naišlo na negativnu reakciju konzervativnih vlasti Poljske.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar