Nikola Selaković Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Rimu posle sastanka sa svojim italijanskim kolegom, Luiđijem Di Majom, da Italija smatra Srbiju "ključnim činiocem u regionu".

Pročitajte još...

Selaković je novinarima preneo da je stav Italije da je „Srbija ekonomskim i društvenim razvojem pokazala da zemlje Zapadnog Balkana zaista mogu da se razvijaju i ostvaruju evropske standarde“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Beogradu.

„Neskriveno jasno je rečeno na sastanku da su oči uprte u Srbiju. Hvala vam što vaša vlada i premijer (Mario) Dragi region Zapadnog Balkana drže visoko na listi prioriteta spoljne politike“, rekao je Selaković i Italiji zahvalio i zbog podrške otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, kao i zbog slanja u Srbiju italijanskih medicinara i virusologa.

Razgovarali su i o „digitalnim zelenim sertifikatima za kretanje“, kao i o pripremi „Кonferencije o budućnosti Evrope“ koja bi trebalo da podstakne razvoj savremenih tehnologija, pogotovo IT sektora, stoji u saopštenju.

Dvojica ministara su pozitivno ocenila održavanje zajedničkih sednica dveju vlada, kazao je Selaković i izneo da se razgovara i o održavanju četvrte takve sednice u Srbiji, zavisno od toka pandemije.

Selaković je rekao je da ohrabruje ponovno uspostavljanje avio-letova između Beograda i Rima, dodao da je uveren da će to olakšati nastavak dobre privredne saradnje, naveo da u Srbiji posluje 1.789 italijanskih kompanija s 26.000 radnika i da je vrednost ekonomske razmene prošle godine bila 3,5 milijarde evra.

Selaković je kazao da su danas potpisani sporazumi o saradnji dvaju ministarstava spoljnih poslova i o omogućavanju rada članova porodica diplomata.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar