Foto: EPA/MAJA ILIC

Novinar Tomaso Debenedeti ponovo je napravio zbrku u srpskoj javnosti kada je sa lažnog profila novoizabranog ministra spoljnih poslova Nikola Selaković objavio da je preminuo prvi predsednik vlade Savezne Republike Jugoslavije Milan Panić.

U nekoliko tvitova Debenedeti je prvo pustio na srpskom i engleskom hitnu vest da je Panić preminuo, a zatim je objavio i da je to potvrdio konzulat Srbije u Los Anđelesu.

Nekoliko minuta kasnije, stigao je novi tvit u kom Debenedetiotkriva svoj identitet i „prevaru“.

Nije mu prvi put

Slučnu podvalu Debendeti je izveo i početkom godine kada je objavio da je preminuo ratni zločinac Ratko Mladić. Do sada je u javnost plasirao i vesti da su preminuli papa, Fidel Kastro, Pedro Almodovar…

Tviteraši i pojedini mediji prilikom objavljivanja vesti o navodnoj Mladićevoj smrti pozvali su se na tvit Bisere Turković, ministarke spoljnih poslova BiH u kom se navodi da je to potvrdio predsednik Međunarodnog tribunala.

Inače, taj nalog, sa nazivom Bisere Turković, otvoren je tek u januaru ove godine i ima nekoliko stotina pratilaca, što je ulilo sumnju u njegovu autentičnost.

Potvrda o neautentičnosti ovog naloga ubrzo je i stigla – sa istog profila. U novom tvitu navedeno je da je profil kreirao italijanski novinar Tomaso Debenedeti, a u međuvremenu je i uklonjen sa Tvitera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare