Selaković: Piculina izjava apsurdna i neutemeljena

Politika 10. sep. 202118:10 > 18:11
Podeli:
Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule da "ne isključuje ulogu Srbije u dogadjajima na Cetinju" ocenio kao apsurdnu i neutemeljenu."Apsurdne su i neutemeljene optužbe izvestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule na račun Srbije i njenog navodnog mešanja u događaje oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju", naveo je Selaković u pisanoj izjavi.

Dodao je da Srbija ne može ni na koji način biti odgovorna za to što je „grupa ekstremista pokušala da osujeti jedan drevni verski obred i na taj način suspenduje najelementarnija verska prava velikog procenta gradjana Crne Gore“.

„Očigledno je najveća krivica Srbije u tome što se uspešno razvija, što beleži velike ekonomske uspehe, i što u rastu BDP, rastu plata i nivou privučenih stranih investicija čvrsto drži prvo mesto u regionu“, ocenio je šef srpske diplomatije.

Povezane vesti:

On je ocenio i da je jasno da „takva Srbija mnogima nije po volji“ pa su u stanju da „joj upućuju svakojake kritike koje nemaju veze sa realnošću“.

„Picula, takodje, nema pravo da pere ruke od odgovornosti institucija EU za nasilje ekstremista na Cetinju, jer njega verovatno ne bi ni bilo da je iz Brisela pravovremeno stigla jasna poruka da je poštovanje religijskih prava evropska vrednost i da se napad na tu vrednost neće tolerisati“, dodao je Selaković.

Ocenio je i da, kada je reč o srpskom narodu i njegovim pravima, principi EU često ne postoje, ali da bi „evroposlanik Picula trebalo da bude makar toliko pristojan i da ne upućuje neosnovane post festum optužbe kojima se od žrtve pravi krivac“.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru ;Tonino ;Picula ;ocenio je ranije da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija prevazišlo verski karaktet i dodao da ne isključuje ulogu Srbije u dogadjajima na Cetinju. On je kazao da godinu dana nakon parlamentarnih izbora ne mogu biti zadovoljni jer Crna Gora pokazuje elemente duboko podeljenog društva.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar