Nikola Selaković Foto:Press Mfa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da napadi koji su usledili posle njegovog potpisivanja plana konsultacija dva ministarstva sa ruskim šefom diplomatije Segejom Lavrovim, predstavljaju "pokušaj disciplinovanja Srbije i naše principijelne spoljno-političke pozicije".

„Nije reč u tom potpisivanju ni o kakvoj političkoj zaveri ni zloj nameri. Nema pravnu važnost i isto potpisujemo sa mnogim državama u svetu“, rekao je Selaković za TV Hepi.

Na podsećanje da je izjavio kako Srbija neće priznati referendume u Ukrajini, koji su upravo održani, on je naveo da je medjunarodno pravo „jasno“.

„Ako bi menjali svoj principijelni stav, pucali bismo sami sebi u nogu, pljunuli bi na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN). Stav je racionalan, razuman. Kako bismo onda branili našu poziciju ostanka Kosova u Srbiji“, rekao je Selaković.

On je naveo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji jer i tu ima ima svoj racionalni pristup.

Na pitanje o mogućnosti da Rusija bude izbačena iz UN, ili da joj se oduzme pravo veta, on je rekao da nije mali broj ljudi govorio o tome što znači da „neko tu ideju verovatno ima u glavi“.

„Za nas je od suštinske važnosti da je Rusija u SB UN, koja brani naše interese povodom Kosova. Bez nje, to bi bilo za nas katastrofa“, rekao je Selaković, navodeći da se nada i veruje da to neće desiti i da će što pre doći do mira izmedju Ukrajine i Rusije.

BONUS VIDEO Selaković i Lavrov u Njujorku i potpisivanje ugovora o saradnji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar