Selaković sa Lavrovim: Nesebična podrška Rusije

Politika 25. sep. 202119:55
Podeli:
Sergej Lavrov, Nikola Selaković
Sergej Lavrov i Nikola Selaković Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Odnosi Srbije i Rusije su iskreni, otvoreni i tradicionalno prijateljski, čemu svedoči izuzetno dobra saradnja na svim poljima, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u Njujorku u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom, saopštilo je Ministarstvo.

Selaković je naglasio „konstantno jačanje političke saradnje“, kojoj, prema njegovim rečima, „umnogome doprinose redovni susreti na najvišem i visokom nivou“, a posebno „odlični odnosi predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina“ koji su „od posebne važnosti za sveukupnu saradnju“.

Ukazujući na „veoma dobru komunikaciju koju ostvaruju dva ministarstva spoljnih poslova“, Selaković je podsetio na posetu ministra Lavrova Srbiji i njegovu uzvratnu posetu Rusiji, a šefa ruske diplomatije pozvao je u zvaničnu posetu Srbiji.

Sagovornici su razgovarali o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kao i o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj redovnom izveštaju generalnog sekretara UN o radu Misije UNMIK na kosovu, navodi se u saošptenju.

Šef srpske diplomatije zahvalio je „na nesebičnoj i principijelnoj podršci Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“ i naglasio „značaj snažne podrške Rusije“ državnim i nacionalnim interesima Srbije u međunarodnim forumima, posebno u UN i Savetu bezbednosti.

Selaković je ruskog kolegu informisao „o situaciji na KiM i najnovijim jednostranim potezima i provokacijama Prištine“, istovremeno zahvalivši „zbog načina na koji je rusko ministarstvo inostranih poslova reagovalo na najnoviji upad specijalnih jedinica prištinske policije na sever pokrajine“.

Dvojica ministara razgovarala su i o situaciji sa pandemijom i o daljoj saradnji u borbi protiv korona virusa i započetoj proizvodnji vakcine Sputnjik V u Srbiji.

Selaković je izrazio nadu da će ministar Lavrov i delegacija Rusije učestvovati na skupu u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od Prve konferencije nesvrstanih, istakavši da je to i dobra prilika za njihov novi bilateralni susret.

BONUS VIDEO: Crveni trg – od svetske vojne pozornice do turističke atrakcije

Komentari

Vaš komentar