Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Beogradu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije, Aleksandrom Gruškom.

Nakon sastanka srpski šef diplomatije, Nikola Selaković, novinarima je rekao da se nada da će ove godine Srbiju posetiti predsednik Rusije Vladimira Putina i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Razgovarali smo o svim sporazumima za koje imamo šansu da ih utvrdimo i pripremimo njihovo potpisivanje za posetu na najvišem nivou šefova država“, rekao je Selaković o sastanku s Gruškom.

Pročitajte i ovo

Aleksandar Gruško je takođe izrazio uverenje da će Putin posetiti Beograd i ocenio da će to biti potvrda „strateškog karaktera“ odnosa dve zemlje. Njih dvojica su konstatovali da je privredna razmena Srbije i Rusije manja nego prošle godine, ali raste u nekim sektorima.

Selaković je zahvalio za podršku Rusije očuvanju teritorijalne celovitosti i suvereniteta Srbije, posebno u međunarodnim organizacijama i forumima gde bi Kosovo da postane član.

Ministar je zahvalio i za podršku Rusije tokom pandemije kovida-19, koja je, kako je rekao, „krunisana 4. juna kada su predsednici Putin i Vučić putem video-linka označili početak proizvodnje ruske vakcine Sputnjik V u Institutu Torlak“ u Beogradu.

Ruski zvaničnik je ponovio stav svoje vlade da rešavanje pitanja Kosova treba da bude u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta Bezbednosti UN iz 1999. godine, a glavni cilj su mir i bezbednost u regionu.

Istakao je da Rusija deli usmerenost srpske strane na svestrani razvoj međusobnog strateškog partnerstva i ceni principijelno opredeljenje Beograda za očuvanje vojno-političke neutralnosti, kao i orijentaciju Srbije da se ne priključuje „bilo kakvim jednostranim antiruskim merama“.

Gruško je rekao da Rusija namerava da ulaže u ekonomske, socijalne, kulturne i druge veze sa Srbijom, posebno sada kada je „savladana pandemija“ i postoji više mogućnosti za direktan dijalog zvaničnika.

Gruško je istakao da je energetika jedno od važnijih polja saradnje, da se u Srbiji komercijalno koristi ruski gas i najavio da će u septembru toplana u Pančevu biti povezana na taj sistem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar