Nikola Selakovic
Nikola Selaković Foto:EPA-EFE/Chema Moya

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković uputio je danas povodom 9. maja, Dana Evrope, visokom predstavniku EU Žozepu Borelu čestitku u kojoj je izrazio uverenje da će ideja ujedinjenja različitosti u miru i solidarnosti i dalje biti ideja vodilja Evropske unije, saopštilo je ministarstvo.

„Duboko verujem da Republika Srbija, politikom mira i dobrosusedske saradnje, može doprineti da Evropska unija postane još bolje mesto za život, uz iskreno uverenje da će naša dostignuća na putu ka članstvu u evropskoj porodici naroda biti adekvatno vrednovana“, navodi se u čestitki visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Selaković je dodao da evropska perspektiva Srbji daje „snažan podstrek za sveobuhvatno sprovodjenje političkih, ekonomskih i društvenih reformi sa ciljem da u dogledno vreme postane punopravna članica Evropske unije“.

Šef srpske diplomatije podvukao je da Srbija istorijski, kulturno i vrednosno pripada krugu zemalja ujedinjenih pod zastavom Evropske unije i izrazio nadu da će Srbija i njeni susedi na Zapadnom Balkanu biti u prilici da u bliskoj budućnosti postanu deo „nesumnjivo najuspešnijeg mirovnog, demokratskog i ekonomskog projekta“ u istoriji zajedničkog kontinenta.

Selaković je u čestitki zahvalio EU na pruženoj pomoći u borbi protiv koronavirusa i rekao da Srbija visoko ceni iskazanu solidarnost i podršku u teškim trenucima suzbijanja pandemije.

On je izrazio uverenje da će ulaganje zajedničkih snaga u narednom periodu doprineti pronalaženju rešenja za prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije virusa korona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar