Foto: N1

Glavni urednik FoNeta Zoran Sekulić smatra da je dan kada je probijen Solunski front značajan datum i da bi Srbija trebalo da ga slavi, ali da zakonom bude ustanovljen kao praznik i da se obeležava sa saveznicima.

Međutim, kako je rekao za N1, juče nismo videli proslavu proboja Solunskog fronta.

„Iskorišćeno je kao povod da se instant ustanovi praznik bez promene zakona, da mu se da višeznačno ime i da se to iskortisti za lilnu politič promociju Vučića i Dodika, pa i predizbornu promociju, a i da se promoviše jedan koncept koji izaziva kontroverze, a to je koncept srpskog sveta, za koji do juče nismo bili načisto šta bi mogao da podrazumeva, a onda je izazvao dodatnu zabrinutost u regionu. Pozvao bih se na dve rečenice, jednu Dodikovu – ovaj vek će biti vek ujedinjenja i jedinstva i drugu Vučićevu – Srbija ima plan za budućnost. Između redova, reklo bi se da je to nešto nalik ruskom svetu“, navodi Sekulić.

Urednik FoNeta smatra da se Dodik igra vatrom i da su takve izjave visokog rizika i kontraproduktivne i za Srbiju.

„Jer je potencijalno uvlače u model koji ne može da bude ostvaren bez velikog ratnog sukoba. Ne znam da li Dodiku neko suflira, ali siguran sam da postoji neka koordinacija. To pozivanje na srpsko jedinstvo je jedna dubiozna poruka. Postavlja se pitanje da li na jedinstvo Srba u Srbiji, regionu ili svetu. Jedinstvo oko čega? To pozivanje na jedinstvo je prilično rizično ako se ne kaže šta se pod njim podrazumeva“, smatra Sekulić.

Manifestacija je bila vizuelno nalik onoj kada je otvaran spomenik Stefanu Nemaji, kaže Sekulić i dodaje da to izgleda postaje mesto državnog okupljanja.

„Što bih indirektno doveo u vezu sa nagoveštajem da bi Beograd mogao da dobije novi simbol. To je poigravanje sa identitetom ovog grada i na to treba obratiti pažnju“, naglašava.

Hoće li biti dogovora o izbornim uslovima?
Kada je u pitanju međustranački dijalog u vezi sa izbornim uslovima, Sekulić kaže da nema iluzije, ako i da misli da ih nemaju ni sami akteri dijaloga.

„Kada se pojavio paralelni kolosek, odnosno da se o izbornim uslovima po jednom kolosek razgovara sa predstavnicima Evropskog parlamenta, koji čak nisu ni posrednici nego oni koji omogućavaju dijalog, a sa druge strane sa strankama koje ne žele evropske predstavnike, bilo mi je jasno da od toga nema ništa. Sve i da je postojala politička volja za sitne korekcije, dogovor po dva koloseka ne daje rezultate. Očekaivanja ove druge grupe sa evroparlamentarcima bila su prevelika, oni sad kažu da nisu, ali se u početku mislilo da će Evropa uticati na vlast da napravi ozbiljne ustupke, pa se očekivalo od njih da daju neke konkretna rešenja, a pošto oni nisu posrednici dali su opisni dokument. Imamo sada tri opoziciona bloka, svaki ima svoj dokument. Jedino je blok oko SSP obznanio šta to traži“, rekao je Sekulić.

Za najavu Vuka Jeremića da će Narodna stranka izaći na izbore u Negotinu, kaže da je legitimno pravo svakog aktera da donese odluku.

„Odnosi između Narodne stranke i SSP i te grupacije iz tog dela opozicije su pogoršani jer je Narodna stranka rekla da neće da ima nikakve veze sa onim opozicionim akterima koji su se dogovorili da će bojkotovati izbore a onda učestvovali. To se odnosilo na PSG, taj tvrdi i rigidni stav koji je politički legitiman, Jeremić insistira na doslednosti, sad ima malo iskakanje. Pre nego što znamo bilo šta o izbornim uslovima ti odlučiš da se testiraš na lokalnim izborima, time gubiš argument da nekome nabijaš na nos kako je odlučio da se pridruži bloku“, kaže urednik FoNeta.

Sekulić smatra i da problem opozicije „nije samo liderske prirode i sujete“.

„Mislim da je opozicija programski vrlo heterogena, da se ne zalažu za iste stvari, da ih ujedinjuje kritički odnos prema vlasti i Vučiću, ali da ne može među njima da se napravi sinergija kao što se napravila 5. oktobra. DOS je bio sastavljen od različitih stranaka, ali ih je povezivala sinergija koja je pokrenula ogroman broj ljudi. Ove te sinergije nema, vlast se prilično potrudila da unese razdor među njih. Izborni rezultat ne mora da bude lošiji ako budu išli u više kolona. Ali mislim da bi bilo dobro da ako izađu na predsedničke izbore imaju jednog kandidata“, rekao je Sekulić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar